Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλική απάντηση στις τουρκικές απειλές για μποϊκοτάζ

Δεν σχεδιάζουμε αντίποινα κατά της Τουρκίας διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου τονίζοντας ότι το Παρίσι θα συνεχίσει τις συνομιλίες. Για «φασισμό» κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ερντογάν, λέγοντας ότι ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχική βοήθεια».

Γαλλική απάντηση στις τουρκικές απειλές για μποϊκοτάζ

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε εχθρική στάση κατά των μουσουλμάνων, σε μια κίνηση που, όπως σχολιάζει το Bloomberg, αναμένεται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. «Οι επιθέσεις στους μουσουλμάνους εξαπολύονται από την πρόκληση ενός ηγέτη της Γαλλίας που χρειάζεται ψυχιατρικό έλεγχο», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στην τηλεόραση από την Αγκυρα.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό». «Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Οι επενδυτές ωστόσο εκλαμβάνουν τα παραπάνω ως σημάδι αυξανόμενων εντάσεων και αυτό έχει συνέπειες. Η λίρα βυθίστηκε σε νέο χαμηλό και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε μετά τις παραπάνω δηλώσεις.

Δεν θα υποχωρήσουμε στον εκβιασμό

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef, απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στη Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας; Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ) ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά τη διάρκεια της τελετής στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Ηδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ.

Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους Γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».

Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία».

Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».

«Δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία...»

Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή #Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή). Διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν, που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «τη συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».

Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία... δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας».

Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.

Μουσουλμάνοι της Γαλλίας: Δεν διωκόμαστε

Ο κατεξοχήν συνομιλητής της δημόσιας διοίκησης της Γαλλίας για το Ισλάμ Μοχάμεντ Μουσαουί δήλωσε σήμερα ότι οι μουσουλμάνοι «δεν διώκονται» στη Γαλλία, την ώρα που οι διαδηλώσεις και οι φωνές για μποϊκοτάζ εντείνονται στη Μέση Ανατολή, μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν διώκονται, χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουσαουί, πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM).

«Γνωρίζουμε ότι οι υποκινητές αυτών των εκστρατειών λένε ότι υπερασπίζονται το Ισλάμ και στους μουσουλμάνους της Γαλλίας απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν σοφία (…), όλες οι εκστρατείες δυσφήμησης της Γαλλίας είναι αντιπαραγωγικές και προκαλούν τον διχασμό», συμπλήρωσε ο Μουσαουί, που ζήτησε από τους «πιστούς» να «προασπιστούν το συμφέρον της χώρας».

Αντίδραση Κομισιόν

Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v