Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ ανάκαμψης 8,2% για τη γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Αύξηση 18,2% για το γαλλικό ΑΕΠ το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ρεκόρ ανάκαμψης 8,2% για τη γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το ένα τρίμηνο πριν, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε από τη χειρότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με το Reuters, το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Ηταν επίσης πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανηδμίας. Οπως σημείωσε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο αρνητικά.

Ανέκαμψε η γαλλική οικονομία

Στα πάνω της και η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για όλο το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες το τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Αλμα 16,1% για το ιταλικό ΑΕΠ

Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οπως τονίζει το Reuters, η κίνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από την αναμενόμενη και έρχεται μετά την συρρίκνωση κατά 13,0% του δεύτερου τριμήνου και κατά 5,5% του πρώτου.

Σε ετήσια βάση, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα κατά 4,7%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 11,2% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 8,7% σε ετήσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v