Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μελέτη: Πόσο διαρκεί η «κυτταρική ανοσία» στον κορωνοϊό

Η έρευνα ανέλυσε το αίμα ασθενών έξι μήνες αφότου παρουσίασαν είτε ήπια είτε ασυμπτωματική νόσο. Τι διαπίστωσε για τη δύναμη των Τ-κυττάρων τους, που είναι βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νέα μελέτη: Πόσο διαρκεί η «κυτταρική ανοσία» στον κορωνοϊό

Μια μικρή αλλά βασική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η «κυτταρική ανοσία» στον ιό SARS-CoV-2 υπάρχει μετά από έξι μήνες σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική Covid-19, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, επιστήμονες που παρουσίασαν τα ευρήματα από 100 μη νοσοκομειακούς ασθενείς στη Βρετανία δήλωσαν ότι είναι «καθησυχαστικά», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε σπάνιες περιπτώσεις δεν μπορούν να μολυνθούν δύο φορές από την ασθένεια.

«Ενώ τα ευρήματα μας κάνουν να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για τη δύναμη και τη διάρκεια της ανοσίας που δημιουργείται μετά τη μόλυνση του SARS-CoV-2, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ», δήλωσε ο Paul Moss, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, που συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη ανέλυσε το αίμα 100 ασθενών, έξι μήνες αφότου παρουσίασαν είτε ήπια είτε ασυμπτωματική νόσο. Διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένα από τα επίπεδα αντισωμάτων των ασθενών είχαν μειωθεί, η απόκριση των Τ-κυττάρων τους, ένα άλλο βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέμεινε ισχυρή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το μέγεθος της απόκρισης των Τ-κυττάρων διέφερε και ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ανθρώπους που είχαν συμπτώματα Covid-19 από εκείνους που δεν είχαν συμπτώματα, όταν μολύνθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v