Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντέρμπι» οι αμερικανικές εκλογές, οριακό προβάδισμα για Μπάιντεν

Πολιτεία πολιτεία δίνεται η μάχη μεταξύ Ντ. Τραμπ και Τζ. Μπάιντεν για τους 270 εκλέκτορες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει 238 ψήφους, έναντι 213 του απερχόμενου προέδρου. Ποιες πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή. Η μάχη της Γερουσίας. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

«Ντέρμπι» οι αμερικανικές εκλογές, οριακό προβάδισμα για Μπάιντεν

Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων για τις αμερικανικές εκλογές, με τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με τη διαδικασία ωστόσο ως την ανακήρυξη νικητή να προβλέπεται μακρά και τον νυν πρόεδρο να κερδίζει την κρίσιμη μάχη στη Φλόριντα.  

«Μπορεί να μη γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μέχρι το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. σε ώρες ΗΠΑ) ή και αργότερα, δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Οι εκλογές δεν θα τελειώσουν μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος, είπε ο κ. Μπάιντεν μιλώντας σε υποστηρικτές του, συμπληρώνοντας πως «αισθανόμαστε καλά με το πού βρισκόμαστε». Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως έχει κερδίσει στην Αριζόνα, ενώ νιώθει αισιόδοξος για τα αποτελέσματα σε Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια.

«Ανεβαίνουμε πολύ, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Οι ψήφοι δεν μπορούν να ριφθούν αφού κλείσουν οι κάλπες!», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις πολιτείες και οι επιστολές ψήφοι, ο κ. Τραμπ διακήρυξε τη νίκη του και προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας λόγο για "απάτη". Από την πλευρά του, το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει μια προσπάθεια του Τραμπ να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση ψήφων.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που μεταδίδουν οι Financial Times, με καταμετρημένες τις 447 αππό τις 538 ψήφους των εκλεκτόρων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 238 ψήφους και 213 ο Τραμπ.

Η νίκη του κ. Μπάιντεν στην Αριζόνα -όπου είχε κερδίσει το 2016 ο Τραμπ- του δίνει αρκετό περιθώριο για ανάσα. αν καταφέρει να "γυρίσει" υπέρτου το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν και καταφέρει επίσης να κερδίσει τη Νεβάδα -όπου ήδη προηγείται- θα μπορέσει να φτάσει στον "μαγικό αριθμό 270", χωρίς την Πενσιλβάνια. 

Από την άλλη πλευρά, για να κερδίσει ο κ. Τραμπ, πρέπει να κερδίσει σε τουλάχιστον τέσσερις από τις εξής πολιτείες, για να "πιάσει" το 270: Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Ωστόσο, εάν ο Μπάιντεν κερδίσει δυο από τις πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια ή Τζόρτζια, τότε ο Τραμπ χάνει την ψήφο του Κολεγίου Εκλεκτόρων -που είναι και αυτό που έχει σημασία.

Σημειώνεται πως τα εκλογικά αποτελέσματα από τις κρίσιμες πολιτείες της Πενσιλβάνια, του Ουσκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων, πράγμα που φέτος θα είναι πιο χρονοβόρο, καθώς ήταν πολύ αυξημένος ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν νωρίτερα μέσω ταχυδρομείου. 

Εν τω μεταξύ, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 51 έδρες, μέχρι τώρα οι Δημοκρατικοί παίρνουν 47 έδρες, και 47 οι Ρεπουμπλικάνοι. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου απαιτείται πλειοψηφία 218 εδρών, οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν 187 έδρες και 181 οι Ρεπουμπλικάνοι.

 

Κρίσιμη νίκη Τραμπ

Εν τω μεταξύ, στους Ρεπουμπλικανούς οδεύει η πολιτεία-κλειδί της Φλόριντα. Ο Τραμπ έχει προβάδισμα 51% έναντι 48% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο περίπου το 98% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.

Η Φλόριντα είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να επανεκλεγεί, όμως ο Μπάιντεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και χωρίς αυτή, αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δαπάνησε πολλά χρήματα και χρόνο για να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους της. Προβάδισμα έχει ο Τραμπ στο Τέξας, όπου με καταμετρημένο το 74% των ψήφων, το AP του δίνει ποσοστό 51,5%.

Στην πολιτεία-κλειδί της Αριζόνα (11 εκλέκτορες), φαίνεται πως κερδίζει ο Μπάιντεν. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών την προεδρία, χωρίς να χρειαστεί την Πενσιλβάνια. 

Με βάση τις πρώτες προβλέψεις του AP, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία της Φλόριντα (29 εκλέκτορες), της Άιοβα (6 εκλέκτορες), του Οχάιο (18 εκλέκτορες), του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της Βόρειας Ντακότα (3 εκλέκτορες), της Νότιας Ντακότα (3 εκλέκτορες), του Ουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες), της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες), του Τενεσί (11 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνα (9 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισισίπι (6 εκλέκτορες), της Λουϊζιάνα (8 εκλέκτορες), της Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες) και του Μιζούρι (1ο εκλέκτορες).

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να επικρατεί με βάση τις προβλέψεις στην πολιτεία της Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες), του Ορεγκον (7 εκλέκτορες), της Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες), της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), του Ιλινόι (2ο εκλέκτορες), της Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), του Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), του Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), της Μασαχουσέτης (11 εκλέκτορες), του Ντελαγουέρ (3 εκλέκτορες), του Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), της Νέας Υόρκης (29 εκλέκτορες), του Κολοράντο (9 εκλέκτορες), του Νιου Μέξικο (5 εκλέκτορες), της Χαβάη (4 εκλέκτορες) και του Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες). 

Η μάχη για τη Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πλειοψηφία με 53 έδρες έναντι 47. Στις σημερινές εκλογές κρίνονται συνολικά 7 έδρες.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, επανεκλέγεται στο σώμα, βάσει των ως τώρα αποτελέσματα στο Κεντάκι, επικρατώντας της Δημοκρατικής αντιπάλου του Έιμι Μακγκράθ.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μία έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κολοράντο, με τον Τζον Χικενλούπερ. 

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, επανεξελέγη στη Νότια Καρολίνα, επικρατώντας του υποψηφίου των Δημοκρατικών Χάιμε Χάρισον ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν και τη μάχη στην Αλαμπάμα με τον Τόμι Τάμπερβιλ.

Στο Κάνσας, ο Ρεπουμπλικανός Ρότζερ Μάρσαλ επικράτησε της Δρ. Μπάρμπαρα Μπόλιερ.

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν και μάλιστα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Fox News και ABC.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν τέσσερις με πέντε έδρες επιπλέον στη Βουλή, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά αυτά δίκτυα.

Πρώτο κριτήριο η οικονομία

Ένας στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισε με γνώμονα την οικονομία και ένας στους πέντε ψήφισε με γνώμονα τις φυλετικές ανισότητες και την πανδημία, σύμφωνα με το exit poll του CNN. Περίπου 1 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνει ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και η ασφάλεια, ενώ ένας στους 10 η πολιτική υγειονομικής περίθαλψης. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους λένε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πιο σημαντική από την ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπάιντεν στην πλατεία Black Lives Matter

Με μουσική και πολιτικά συνθήματα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Black Lives Matter της Ουάσινγκτον, δίπλα στον Λευκό Οίκο, ένα σημείο της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας που έχει αναχθεί σε σύμβολο αντίστασης κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αργά το απόγευμα το πλήθος, στην πλειονότητά του υποστηρικτές του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, συγκεντρωνόταν σε αυτή την εμβληματική λεωφόρο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο, για να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v