Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ΠΟΥ εξετάζει πώς μια μετάλλαξη Covid σε μινκ θα επηρεάσει το εμβόλιο

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να σκοτώσει και τα 15 εκατομμύρια μινκ στα εκτροφεία της χώρας, σε μία προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο να μεταδώσουν ξανά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

O ΠΟΥ εξετάζει πώς μια μετάλλαξη Covid σε μινκ θα επηρεάσει το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα βιοασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο, αφότου οι Αρχές Υγείας στη Δανία βρήκαν μία μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού σε εκτροφεία μινκ της χώρας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η ανίχνευση του μεταλλαγμένου ιού μεταξύ των μινκ έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου Covid-19.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να σκοτώσει και τα 15 εκατομμύρια μινκ στα εκτροφεία της χώρας, σε μία προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο να μεταδώσουν ξανά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Η Φρεντέρικσεν περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ, πολύ σοβαρή», προειδοποιώντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες» παγκοσμίως. 

Ερωτηθείσα για αναφορές του μεταλλαγμένου ιού μεταξύ των μινκ, η Δρ Maria van Kerkhove, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ, δήλωσε: «Υπάρχει πάντα ανησυχία, όταν υπάρχει κυκλοφορία και μετάδοση από ανθρώπους σε ζώα και μετά από ζώα σε ανθρώπους».

«Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές, κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις, είτε εντοπίζονται στα βιζόν είτε εντοπίζονται στον άνθρωπο, πρέπει να αξιολογηθεί. Πρέπει να προσδιορίσουμε τη σημασία κάθε μιας από αυτές και αν κάποια από αυτές τις αλλαγές σημαίνει ότι ο ιός συμπεριφέρεται διαφορετικά», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v