Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν έδιωξε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Μετά από τα αλλεπάλληλα χαμηλά της τουρκικής λίρας η οποία έχει αποδυναμωθεί κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος ο Τούρκος πρόεδρος απομάκρυνε τον Μουράτ Ουισάλ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη θέση του.

Ο Ερντογάν έδιωξε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του σήμερα τα ξημερώματα τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Goldman Sachs: Πάνω από 100 δισ. «έκαψε» η Τουρκία

Η Τουρκία έχει ξοδέψει 101 δισ. δολάρια σε παρεμβάσεις στην αγορά νομισμάτων από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ης Godman Sachs.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Μουράτ Ουνούρ, οι παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο κόστισαν 6,4 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό ήταν χαμηλότερο από μέσο όρο των 11,8 δισ. δολαρίων τον μήνα την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις παρεμβάσεις στις αγορές νομισμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs ανέφερε ότι κατέληξε στο νούμερο των 101 δισ. υπολογίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές και τις προσδοκώμενες αλλαγές στα καθαρά ξένα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v