Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι οι παρενέργειες στο εμβόλιο της Pfizer

Πονοκεφάλους, πυρετό και μυϊκούς πόνους, παρόμοιους με του εμβολίου της γρίπης, αντιμετώπισαν εθελοντές. Το «βαρύ hangover» και η εικόνα μετά τη δεύτερη δόση. Εκλεισε το deal με ΕΕ για 300 εκατ. δόσεις.

Ποιες είναι οι παρενέργειες στο εμβόλιο της Pfizer

Οι εθελοντές στη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, συνέκριναν τις παρενέργειες του εμβολίου με ένα «βαρύ hangover» και δήλωσαν ότι τους προκάλεσε πονοκεφάλους, πυρετό και μυϊκούς πόνους, παρόμοιους με αυτούς του εμβολίου της γρίπης.

Μία 45χρονη είπε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από την πρώτη δόση ήταν παρόμοιες με αυτές από το εμβόλιο για τη γρίπη, αλλά ότι τα συμπτώματά της ήταν «πιο σοβαρά» μετά το δεύτερο τρύπημα.

Ένας άλλος εθελοντής, ο 44χρονος Glenn Deshields, είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να είχε «βαρύ hangover», αλλά τα συμπτώματα εξαλείφθηκαν γρήγορα.

Δοκιμές σε 43.500 ανθρώπους σε διαφορετικές χώρες

Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες έχουν συμμετάσχει στις δοκιμές φάσης τρία της φαρμακευτικής εταιρείας, στο κυνήγι ενός αποτελεσματικού εμβολίου Covid-19.

Και τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 90% αποτελεσματικό, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει στο φυσιολογικό την άνοιξη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις σε περίπτωση που το φάρμακο λάβει έγκριση, με τον Βρετανικό Στρατό και το NHS σε ετοιμότητα να αρχίσουν να το χορηγούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Δεκέμβριο.

Οι δοκιμές ήταν διπλά τυφλές, που σημαίνει ότι όσοι συμμετείχαν, δεν ήξεραν αν είχαν ή δεν είχαν λάβει το εμβόλιο. Μόνο στους μισούς περίπου εθελοντές χορηγείται το εμβόλιο που δοκιμάζεται, ενώ οι υπόλοιποι λαμβάνουν μια ένεση διαλύματος που δεν περιέχει το εμβόλιο. Οι επιστήμονες το κάνουν έτσι ώστε να μπορούν να συγκρίνουν πώς κινδυνεύουν οι δύο ομάδες να μολυνθούν από τον ιό, για να δουν αν το εμβόλιο είχε αντίκτυπο.

Υπερήφανος που συμμετείχε στις δοκιμές

Ο Bryan, 42 ετών, μηχανικός από την Τζόρτζια, πιστεύει ότι ήταν ένα από τα άτομα που δεν έλαβαν το εμβόλιο. Δεν ένιωσε καμία ανοσοαπόκριση στα τρυπήματα, είπε, και αφού εμβολιάστηκε δύο φορές, κόλλησε Covid-19 από την κόρη του τον περασμένο μήνα.

Από τότε έχουν αναρρώσει και οι δύο.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στις δοκιμές, δήλωσε πως ένιωσε «λίγη υπερηφάνεια» όταν έμαθε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στη μελέτη ήταν «το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω» καθώς «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν αναίτια από τον ιό στην Αμερική».

Συμφωνία ΕΕ με Pfizer/BioNTech για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της Covid-19.

«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Η Ευρωπαία επίτροπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα προς έγκριση στο Σώμα των Επιτρόπων, για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν, με βάση το συμβόλαιο.

Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες», για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών-μελών και «στη συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Daily Mail, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v