Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Η Σουηδία πληρώνει το τίμημα μιας παράδοξης στρατηγικής

Μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, εκτός από τα νοσοκομεία. Είναι όμως σε χειρότερη κατάσταση από Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία -και σε νοσηλείες και σε θανάτους.

Κορωνοϊός: Η Σουηδία πληρώνει το τίμημα μιας παράδοξης στρατηγικής

Μην κρίνετε τη Σουηδία μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό ήταν το μήνυμα από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της χώρας Anders Tegnell τον Μάιο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υποστήριζε ότι τον αρχικό υψηλό αριθμό θανάτων της Σουηδίας από Covid-19 θα ακολουθούσε ένα «υψηλό επίπεδο ανοσίας» στο δεύτερο κύμα, στο οποίο επίσης «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν πιθανότατα αρκετά χαμηλός».

Τώρα ήρθε το φθινόπωρο... και οι νοσηλείες από Covid-19 αυξάνονται ταχύτερα στη Σουηδία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ενώ στη Στοκχόλμη -το κέντρο τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος στη χώρα- ένα στα πέντε τεστ είναι θετικό, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είναι ακόμη πιο διαδεδομένος από τα επίσημα στοιχεία.

«Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της Σουηδίας έχει αποδειχθεί δραματική αποτυχία», δηλώνει η Lena Einhorn, Σουηδέζα ιολόγος που ασκεί κριτική κατά της στρατηγικής της χώρας της. «Πριν από τέσσερις ημέρες είχαμε οκτώ φορές υψηλότερα κατά κεφαλήν περιστατικά από τη Φινλανδία και τρεισήμισι φορές περισσότερα από τη Νορβηγία. Υποτίθεται ότι αυτές θα ήταν χειρότερα από εμάς το φθινόπωρο, επειδή επρόκειτο να έχουμε ανοσία».

Ακόμη και η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας παραδέχεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψή της για τους Σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία, που τις ήθελε να υποφέρουν περισσότερο το φθινόπωρο, δείχνει λανθασμένη. Η Σουηδία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Ο ίδιος ο κ. Tegnell είπε στην εκδήλωση Global Boardroom των FT την Τετάρτη ότι είναι μεγάλο μυστήριο ποιος έχει ανοσία και ποιος όχι. Επέμεινε ωστόσο ότι η Covid-19 θα τραβήξει μακροπρόθεσμα και ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις μία βιώσιμη στρατηγική, που θα μπορεί να λειτουργεί για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Η Σουηδία επιμένει στη στρατηγική της, η οποία είναι διαφορετική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να προχωράει σε lockdown. Αντ' αυτού, ο οργανισμός δημόσιας υγείας εκδίδει συστάσεις σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την υγιεινή των χεριών και την εργασία από το σπίτι. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν υποχρεώνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου έξω από τα νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v