Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριμπάουντ 12,6% για την οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,4%. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίοι τρεις μήνες της χρονιάς, καθώς έχουν επιστρέψει τα lockdown στη Γηραιά Ηπειρο.

Ριμπάουντ 12,6% για την οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

Κατά 12,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι το πιο μεγάλο τριμηνιαίο άλμα από το 1995, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,4%.

Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο κατά 12,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 4,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για το πώς θα εξελιχθεί το τέταρτο τρίμηνο που διανύουμε, καθώς έχουν επιστρέψει τα lockdown στη Γηραιά Ηπειρο, εν μέσω δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Η απασχόληση στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ κινήθηκε αρνητικά κατά 2% σε ετήσια.

Στα 24,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα Ευρωζώνης

Στα 24,8 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, από €18,3 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι εξαγωγές από την Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 190,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 7,1% αρνητικά, στα 165,5 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, οι εξαγωγές προϊόντων κινήθηκαν αρνητικά για δεκαέξι κράτη-μέλη, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην Ελλάδα (-23,0%) και στην Κύπρο (-20,0%).

Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές είναι 11,3% χαμηλότερα ετησίως, στα 1,6 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές έχουν κινηθεί 12,4% αρνητικά, στο €1,4 τρισ.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές του μπλοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν 10,0% και 11,4% αντιστοίχως. Οι πωλήσεις προς Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v