Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μνούτσιν «τραβάει την πρίζα» σε κρίσιμα προγράμματα δανεισμού

Με επιστολή του προς τη Fed, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρνείται να παρατείνει ορισμένα προγράμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας, όμως επιτρέπει παράταση 90 ημερών σε άλλα.

Ο Μνούτσιν «τραβάει την πρίζα» σε κρίσιμα προγράμματα δανεισμού

Παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Fed Jerome Powell, ο Steven Mnuchin ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων μπήκαν στην άκρη για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που τα δεδομένα δείχνουν πως φθίνει η ταχεία ανάκαμψη από την ιστορική πτώση της οικονομίας που είχε σημειωθεί αρχικά, με περισσότερους από 10 εκατ. ανθρώπους που είχαν δουλειά τον Ιανουάριο, να εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι.

«Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Mnuchin, αρνούμενος να παρατείνει προγράμματα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κάμψης του τελευταίου αιώνα.

Η Fed δεν περίμενε την ανακοίνωση αυτή και, σε ανακοίνωση που απέστειλε μέσω email, δηλώνει πως «θα προτιμούσε όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία μας».

Όπως σημειώνει το Reuters, αν και τα προγράμματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα, ωστόσο αξιωματούχοι της Fed αισθάνονται πως η παρουσία τους καθησυχάζει τις χρηματαγορές και τους επενδυτές πως θα παραμείνουν διαθέσιμες πιστώσεις για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους τοπικούς φορείς και ακόμα και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες να περάσουν την κάμψη της πανδημίας.

Μεταξύ των προγραμμάτων που στηρίζονταν από κεφάλαια του υπουργείου, και τα οποία ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν για την ώρα, περιλαμβάνονται δύο προγράμματα για την αγορά εταιρικών ομολόγων καθώς και το Main Street Lending Program, που ήταν στοχευμένο προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, ο Mnuchin επέτρεψε παράταση 90 ημερών σε μια σειρά άλλων προγραμμάτων που παρέχουν μετρητά στις κύριες χρηματαγορές, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις βραχυπρόθεσμες εταιρικές πιστώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v