Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλούσιοι Αμερικανοί ψάχνουν όλο και περισσότερο χρυσά διαβατήρια

Μετά τις πολυτέλειες των γιοτ, αεροσκαφών και ακινήτων, έρχεται ένα asset λιγότερο συμβατικό: τo δεύτερο διαβατήριο. Αίτηση για να γίνει πολίτης της Κύπρου υπέβαλε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet. Ο παράγοντας Covid-19 και οι αμερικανικές εκλογές.

Πλούσιοι Αμερικανοί ψάχνουν όλο και περισσότερο χρυσά διαβατήρια

Ο Eric Schmidt (φωτό) έχει αποκτήσει όλες τις πολυτέλειες ενός mega-πλούσιου Αμερικανού πολίτη: ένα σούπερ γιοτ, ένα αεροσκάφος, ένα ρετιρέ στο Μανχάταν.

Ενα από τα νεότερα περιουσιακά του στοιχεία είναι πολύ λιγότερο συμβατικό: τo δεύτερο διαβατήριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet υπέβαλε αίτηση για να γίνει πολίτης της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση τον περασμένο μήνα σε κυπριακή εφημερίδα, που μετέδωσε πρώτος ο ιστότοπος Recode. Ο Schmidt, 65 ετών, μπαίνει στο κλαμπ όσων συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα που επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν διαβατήρια.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολίτες των ΗΠΑ σπάνια αποπειράθηκαν να αγοράσουν τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια. Γι' αυτά ενδιαφέρθηκαν κυρίως άτομα από χώρες με λιγότερες ταξιδιωτικές ελευθερίες από τις ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.

Ωστόσο, αυτό αλλάζει. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο Paddy Blewer, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων υπηκοότητας και κατοικίας Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενος στα ερωτήματα των Αμερικανών που λαμβάνει. «Το φράγμα έσπασε -και δεν το συνειδητοποιήσαμε- στα τέλη του περασμένου έτους και συνεχίζει να δυναμώνει».

Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι εκπρόσωποι του Schmidt -o oποίος έχει περιουσία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index- δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το τρέχον αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ προηγείται της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά η κρίση έχει βοηθήσει τη ζήτηση, καθώς σχεδιάζουν πώς να διατηρήσουν κάποια ελευθερία κινήσεων, εν μέσω μέτρων lockdown που αυξάνονται λόγω δεύτερου κύματος κρουσμάτων Covid-19.

Οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν επίσης προκαλέσει ενδιαφέρον. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τον φόρο περιουσίας που προωθούν ορισμένοι Δημοκρατικοί ανταγωνιστές του, οι προτάσεις του θα μπορούσαν να διαταράξουν τους τρόπους με τους οποίους πολλοί Αμερικανοί ελαχιστοποιούν -ή αποφεύγουν εντελώς- τους φόρους στα επενδυτικά τους κέρδη. Ορισμένοι έχουν επίσης ζητήσει να λάβουν ένα επιπλέον διαβατήριο λόγω φόβων κοινωνικής αναταραχής, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία υπηκοότητας Apex Capital Partners, η οποία ανέφερε ότι οι έρευνες από πελάτες -συνήθως περίπου πέντε τοn χρόνο- έχουν αυξηθεί 650% από την ψηφοφορία αυτού του μήνα.

«Βλέπουμε αυτό το ενδιαφέρον από Αμερικανούς που λένε όλοι τα ίδια πράγματα που λένε οι Κινέζοι, ή οι πελάτες της Μέσης Ανατολής, ή της Ρωσίας», δήλωσε ο ιδρυτής της Apex Nuri Katz σε συνέντευξή του. «Λένε, δεν φεύγουμε από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ανησυχούμε και θέλουμε να έχουμε κάτι άλλο, για κάθε περίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v