Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πεκίνο «κερνάει ζημιές» τους ομολογιούχους κρατικών εταιρειών

Πώς οι ομολογιούχοι των Yongcheng, Huachen και Tsinghua Unigroup πιάστηκαν «στον ύπνο» από την απόφαση του Πεκίνου να μην στηρίξει αυτές τις κρατικές εταιρείες. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τους επενδυτές στα ομόλογα.

Το Πεκίνο «κερνάει ζημιές» τους ομολογιούχους κρατικών εταιρειών

Μια απότομη αύξηση στην αθέτηση αποπληρωμής χρέους  από τρεις κρατικές κινεζικές εταιρείες -μια εταιρεία εξόρυξης άνθρακα, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ και μιας αυτοκινητοβιομηχανίας- έχει ταράξει τις τοπικές αγορές, εντείνοντας τις εικασίες περί επιστροφής της εκστρατείας της κινεζικής κυβέρνησης για «απεξάρτηση» από τις βαριές πιστώσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτές οι αδυναμίες πληρωμής έχουν εξοργίσει τους επενδυτές που δηλώνουν πως παραβιάστηκε η εμπιστοσύνη τους στις κορυφαίες αξιολογήσεις των εταιρειών αυτών, στα φαινομενικά ισχυρά οικονομικά τους και στην σιωπηρή στήριξη της κυβέρνησης.

Ενώ η αξιοσημείωτη έλλειψη κρατικής στήριξης για τις προβληματικές κρατικές οντότητες υποδηλώνει πως το Πεκίνο έχει τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της οικονομίας να απορροφά τέτοιου είδους αποτυχίες, ωστόσο πολλοί ομολογιούχοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

Η αθέτηση πληρωμής στα τέλη του περασμένου μήνα από την Huachen Automotive Group Holdings Co, τη μητρική του κινεζικού εταίρου της κοινοπραξίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, αποτελεί παράδειγμα των κρυφών κινδύνων, των υποαναπτυγμένων μηχανισμών τιμολόγησης και της επενδυτικής αφέλειας στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Κίνας, σημειώνει το Reuters.

«Αν η εταιρεία είχε πει στους επενδυτές πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δεν θα αγόραζα και κρατούσα τα ομόλογα», δήλωσε ο hedge fund manager Vincent Jin, ο οποίος στις αρχές του έτους αγόρασε ομόλογα της Huachen.

Η Huachen είχε αξιολόγηση ΑΑΑ όταν προχώρησε στην έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 1 δις. γουάν (151,93 εκατ. δολαρίων) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, τον Οκτώβριο του 2017. Η εταιρεία προέρχεται από μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας, την Λιαονινγκ, αλλά τον Απρίλιο είπε στους ομολογιούχους πως διαθέτει επαρκές ρευστό, πολλά ακίνητα και κρατική στήριξη.

Έτσι, οι πιστωτές εξεπλάγησαν όταν η Huachen όχι μόνο αθέτησε πληρωμές, αλλά σύρθηκε επίσης στα δικαστήρια από πιστωτή προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση λόγω χρεοκοπίας.

Επιπλέον, έναν μήνα πριν την αθέτηση αποπληρωμής του ομολόγου της, η Huachen μεταβίβασε σε μια θυγατρική το μερίδιο 30% που κατείχε στην εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ Brilliance China Automotive Holdings Ltd, αφήνοντας τους ομολογιούχους χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Jin δεν είδε τα προειδοποιητικά σημάδια στα βιβλία της Huachen. Στο τέλος του 2019 η εταιρεία είχε παθητικό 144,8 δις. γουάν –κυρίως βραχυπρόθεσμο- τριπλάσιο των τόκων των μετόχων. Με εξαίρεση την BMW, όλες οι μάρκες αυτοκινήτων της Huachen «αιμορραγούσαν» ρευστό.

Καθώς οργίαζαν οι φήμες για τα προβλήματα της Huachen, ο Jin δεν μείωσε τις απώλειές του, υποθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θα άφηνε μια τόσο βαριά κρατική οντότητα να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το Reuters, για ορισμένους, αυτού του είδους οι χρεοκοπίες υποδηλώνουν πως οι πιστωτικές αγορές απλώς συνεχίζουν από εκεί που είχαν μείνει πέρυσι, προτού παραλύσει η οικονομία από την Covid-19 και ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε εξαπολύσει πόλεμο κατά των αντιπαραγωγικών επενδύσεων και της υπερχρέωσης.

Για τους επενδυτές, όμως, αυτό δημιουργεί ζήτημα για την αλλαγή του προφίλ ρίσκου των κρατικών οντοτήτων και για τη σχέση τους με το κράτος. Στην περιφέρεια Χεναν, η Yongcheng Coal & Electricity Holding Group Co, μια κρατική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα με αξιολόγηση ΑΑΑ, χρεοκόπησε στις 10 Νοεμβρίου, τρεις μόλις εβδομάδες αφότου εξέδωσε νέο χρέος και μια εβδομάδα αφότου μετέφερε σε δυο κυβερνητικές θυγατρικές το μερίδιό της στην Zhongyuan Bank.

Οι χρεοκοπίες των κρατικών οντοτήτων δεν είναι κάτι νέο, όμως το μπλοκάρισμα της πρόσβασης ομολογιούχων σε assets με ρευστότητα είναι καινούριο στοιχείο, όπως σχολίαζε ο Rocky Fan, οικονομολόγος της Sealand Securities. Όπως σημείωνε, «είναι σαν να λες στους επενδυτές πως δεν θέλεις να τους δώσεις πίσω τα χρήματά τους». «Αν ισχύει αυτό, τότε δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσεις τους κινδύνους μιας εταιρείας, ή να τιμολογήσεις ένα ομόλογο, με βάση τα θεμελιώδη του».

Μια άλλη περίπτωση ήταν η Tsinghua Unigroup, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ που στηρίζεται από το αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο Tsinghua University, η οποία αθέτησε τριετές ομόλογο ύψους 1,3 δις. γουάν στις 15 Νοεμβρίου, λίγο αφότου οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε για τους κινδύνους του χρέους της εταιρείας.

Οι αθετήσεις πληρωμών έστειλαν τα άλλα ομόλογα των Yongcheng, Huachen και Tsinghua Unigroup στο ένα δέκατο περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v