Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, τα μέλη της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πρέπει να δεσμευτεί για συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της

Tα οικονομικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να έχει μεγαλύτερης διάρκειας επιπτώσεις.

Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση, την προσφορά, μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη. Τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», οποιοδήποτε σημάδι εφησυχασμού θα μπορούσε να είναι επιζήμιο και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.

«Ενώ υπήρχε ευρεία συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να επισημανθεί η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των μέσων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου, θεωρήθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πρέπει να δεσμευτεί για συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι η ευελιξία στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της επιτυχίας του.

Σημειώνουν επίσης ότι η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να παραμένει υποτονική, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αναμένονται να επηρεαστούν αρνητικά από την αυξημένη αβεβαιότητα.

Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τις προηγούμενες προσδοκίες και επί του παρόντος αναμένεται να παραμείνει αρνητικός έως τις αρχές του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v