Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία «φλερτάρει» με βέτο στη συμφωνία του Brexit

H γαλλική πλευρά προειδοποίησε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit να μην κάνει πολλές παραχωρήσεις, απλώς επειδή εξαντλείται ο χρόνος για το κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας. Ποιες χώρες στήριξαν το Παρίσι.

Η Γαλλία «φλερτάρει» με βέτο στη συμφωνία του Brexit

Προειδοποιήσεις για βέτο στέλνει η Γαλλία όσον αφορά την εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν δεν της αρέσουν οι όροι, ασκώντας πίεση στη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ να μην κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνάντηση των 27 αντιπροσώπων του μπλοκ την Τετάρτη, η γαλλική πλευρά προειδοποίησε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, για το πόσο άσχημα θα φανεί η διαμεσολάβησή του σε μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με βέτο από ηγέτες της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ απέφυγε αίτημα από τις αντιπροσωπείες να δουν τα βασικά μέρη του κειμένου, προτού αυτό ολοκληρωθεί, ενώ μερικοί από τους παρόντες εξέφρασαν ανησυχίες ότι μπορεί να δίνει πάρα πολλά, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο για να εξετάσουν την οποιαδήποτε συμφωνία.

Μετά από εννέα μήνες εργασίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα λεπτό σημείο, με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές να λένε ότι θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Για να φτάσουν όμως εκεί, πρέπει να γίνουν ακόμη συμβιβασμοί.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία ο Μπαρνιέ μίλησε μέσω βίντεο από τις συνομιλίες στο Λονδίνο, ο Γάλλος εκπρόσωπος τον προειδοποίησε να μην κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις, απλώς επειδή εξαντλείται ο χρόνος. Η γαλλική θέση υποστηρίχθηκε από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία, και αρκετοί αντιπρόσωποι άσκησαν πιέσεις για να δουν προσχέδιο κειμένου, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να το ελέγξουν σωστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v