Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται ως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των δύο πλευρών», μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Συνεχίζονται ως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Boris Johnson και η ΕΕ όρισαν διορία ως την Κυριακή για να υπάρξει μια «σταθερή απόφαση» για την τύχη των διαπραγματεύσεών τους για τη μελλοντική τους σχέση, καθώς οι τρίωρες «ειλικρινείς» διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Όπως μεταδίδουν οι FT, αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των δύο πλευρών», μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο κ. Johnson επέστρεψε στο Λονδίνο αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τους συμμάχους του να λένε πως δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η κα Von der Leyen δήλωσε μετά τη συνάντηση πως οι δύο ηγέτες είχαν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση» και «απέκτησαν ξεκάθαρη κατανόηση των θέσεών τους», αλλά παραδέχθηκε πως «εξακολουθούν να απέχουν πολύ».

«Συμφωνήσαμε πως οι ομάδες θα πρέπει να ξανασυνεδριάσουν αμέσως, για να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτά τα ουσιώδη ζητήματα», δήλωσε. «Θα καταλήξουμε σε απόφαση μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου».

Όπως σημειώνουν οι FT, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο στο θέμα των απαιτήσεων της ΕΕ για τη διατήρηση του δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις καθώς και για τα αλιευτικά δικαιώματα της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως «μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να υπάρξει σταθερή απόφαση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων», όπως δήλωσε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε πως η Κυριακή θα είναι «κρίσιμη στιγμή».

H κα Von der Leyen θα ενημερώσει σήμερα τους επικεφαλής της ΕΕ για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v