Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Παραμένουν σημαντικά ρίσκα από την πανδημία

Το πλήγμα που θα επιφέρει η πανδημία στην οικονομία της ευρωζώνης θα είναι βαρύτερο από ό,τι ανέμενε αρχικά η ΕΚΤ, τόνισε η Λαγκάρντ. Ύφεση και το τέταρτο τρίμηνο. Υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2021. Πιο αργή η άνοδος του πληθωρισμού.

Λαγκάρντ: Παραμένουν σημαντικά ρίσκα από την πανδημία

Moλονότι η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι προοπτικές για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικές, η πανδημία συνεχίζει να θέτει σημαντικά ρίσκα για την υγεία και για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριόττηα στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η ίδια σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.

Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, σημείωσε. 

Συνολικά, τόνισε η κα Λαγκάρντ, τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία θα είναι πιο βαρύς βραχυπρόθεσμα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,3% το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 8% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,9%, αντί για ανάπτυξη 5% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%, αντί για αύξηση 3,2% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Το 2023 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,1%. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στο 0,2% έναντι πρόβλεψης 0,3% τον Σεπτέμβριο. Το 2021 ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1%, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 1,1%, χαμηλότερα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2023 θα σκαρφαλώσει στο 1,4%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v