Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό lockdown ως τις 10 Γενάρη ανακοίνωσε η Μέρκελ

Απαγόρευση συναθροίσεων την πρωτοχρονιά, κλείσιμο μη αναγκαίων καταστημάτων και κάλεσμα στα παιδιά να μείνουν στο σπίτι. Εχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, θα θρηνήσουμε νεκρούς διαμηνύει η Μέρκελ.

Σκληρό lockdown ως τις 10 Γενάρη ανακοίνωσε η Μέρκελ

Η Γερμανία ανακοίνωσε τελικά ότι από την Τετάρτη περνά σε σκληρό lockdown, με κλείσιμο μη αναγκαίων καταστημάτων, αίτημα σε εργοδότες να κλείσουν γραφεία και έκκληση στα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι. 

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το «χαλαρό» lockdown που υιοθέτησε έως σήμερα η χώρα δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα κρουσμάτων και θανάτων. Η Καγκελάριος συμφώνησε για το πακέτο των μέτρων με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων νωρίτερα σήμερα.  

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για δράση», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη. «Βλέπουμε αύξηση μολύνσεων και εκθετική άνοδο τις τελευταίες ημέρες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θρηνήσουμε πολλούς νεκρούς».

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα, η Καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι από την Τετάρτη θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, ενώ θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές. Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο κατά την ίδια περίοδο απαγορεύεται και οι εργοδότες καλούνται και πάλι να ενισχύσουν περαιτέρω την τηλεργασία. Τα κρατίδια αναμένεται επιπλέον να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις σε ό,τι αφορά απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή.

«Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου. Για αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Για το κρατίδιό του, ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε ότι θα στηριχθούν και τώρα οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown, με τον σχεδιασμό να προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v