Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Απελπισμένοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, παραιτείται ο ένας μετά τον άλλον

«Φοβερή» κατάσταση, τονίζει η πρόεδρος των Επαγγελματιών Υγείας. Ελλειψη νοσηλευτών με προσόντα. Εως και 500 παραιτήσεις τον μήνα σε κάποιες περιοχές. Βοήθεια από τις Ενοπλες Δυνάμεις ζήτησε η Στοκχόλμη.

Σουηδία: Απελπισμένοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, παραιτείται ο ένας μετά τον άλλον

Ελλειψη εργαζομένων στον τομέα της Υγείας αντιμετωπίζει η Σουηδία, καθώς ο αριθμός των παραιτήσεων αυξάνεται μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά φροντίδας ασθενών με Covid-19, που έχει φέρει κόπωση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Sineva Ribeiro, πρόεδρος της Σουηδικής Ενωσης Επαγγελματιών Υγείας, λέει ότι η κατάσταση είναι «φοβερή».

Ακόμα και πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, υπήρχε «έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΕΘ», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κατειλημμένες κλίνες εντατικής θεραπείας της Στοκχόλμης έφτασαν το 99%, προκαλώντας πανικό στην πόλη, η οποία ζήτησε εξωτερική βοήθεια.

Αλλά ακόμη και αν δοθούν περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, η μεγαλύτερη ανησυχία πλέον είναι εάν η Σουηδία διαθέτει αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη φροντίδα των ασθενών της χώρας.

Η Ribeiro δήλωσε ότι ήδη τον Μάιο, τα μέλη της ένωσής της «προειδοποίησαν για την κατάσταση». «Υπάρχουν λιγότερα άτομα με προσόντα διαθέσιμα σήμερα από ό,τι την άνοιξη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επέκταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», είπε.

Το προσωπικό είναι τόσο απελπισμένο, που βλέπει την παραίτηση ως τη μόνη διέξοδο, είπε η Ribeiro.

Ερευνα από τον τηλεοπτικό οργανισμό TV4 έδειξε ότι σε 13 από τις 21 περιοχές της Σουηδίας, οι παραιτήσεις στο επάγγελμα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί ραγδαία σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας ακόμη και τις 500 τον μήνα.

Η Στοκχόλμη ζήτησε επιπλέον προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας, αλλά δεν είναι σαφές αν ο στρατός έχει τους πόρους να βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 άτομα του παιδικού νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά που επρόκειτο να υποβληθούν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση θα υποχρεωθούν τώρα να περιμένουν.

Το Σάββατο, η γειτονική Φινλανδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει, δίνοντας κλίνες σε ΜΕΘ σε Σουηδούς ασθενείς. Ωστόσο, προτού η Σουηδία αντλήσει βοήθεια από τους σκανδιναβούς γείτονές της, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας σε μέρη της χώρας που είναι λιγότερο επιβαρυμένα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v