Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ και Κίνας για τις επενδύσεις

Μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για Ευρωπαίους επενδυτές προβλέπει η συμφωνία που έλαβε την έγκριση Βρυξελλών και Πεκίνου. Ενστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ και Κίνας για τις επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις.

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ΕΕ, η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ 'αρχήν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις.

«Χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ 'αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία. Για πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το 2022 και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις από το 2013.

Για τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., το σύμφωνο διευρύνει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ξένους επενδυτές σε διάφορους τομείς, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τις τηλεπικοινωνίες. Επιπλέον, η συμφωνία αντιμετωπίζει κινεζικές πρακτικές που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό όπως οι επιδοτήσεις και ο κρατικός έλεγχος εταιρειών. 

Για την Κίνα, το σύμφωνο ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κυρίαρχης γεωπολιτικής δύναμης και μπορεί να περιορίζει τον κίνδυνο μιας πιο αυστηρής ευρωπαϊκής στάσης στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. 

Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. το 2019 πίσω από τις ΗΠΑ. 

Η ανακοίνωση της Τετάρτης αποτελεί μια πολιτική έγκριση της επενδυτικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει επίσης και ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Οι συνομιλίες για το περιβάλλον θα συνεχιστούν τους ερχόμενους μήνες.

Η συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχουν εκφραστεί ενστάσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο. «Δεν είναι δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει τη συγκατάθεση του» δήλωσε ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας στο Bloomberg. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ακολουθούν κάποιες από τις βασικές κινεζικές παραχωρήσεις στους Ευρωπαίους επενδυτές, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος.

*Ανοιγμα της κινεζικής αγοράς: βελτιωμένη πρόσβαση σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και οι αερομεταφορές και νέες ευκαιρίες σε βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι υπηρεσίες cloud, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η υγεία. 

*Κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες: δέσμευση περί μη εφαρμογής διακρίσεων όταν είναι αγοραστές υπηρεσιών. 

*Κινεζικές επιδοτήσεις: ενισχυμένη διαφάνεια, κυρίως για τις υπηρεσίες.

*Κινεζικές υποχρεωτικές μεταφορές τεχνολογίας: απαγόρευση.

Αν και η συμφωνία δεσμεύει την Ε.Ε. να διατηρήσει ανοιχτή την αγορά σε Κινέζους επενδυτές, προσφέρει μεγαλύτερη πρόβαση στην αγορά ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v