Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζόρτζια: Στον Δημοκρατικό Warnock η μια έδρα της Γερουσίας

Ο Warnock γράφει ιστορία. Γίνεται ο πρώτος αφροαμερικάνος που εκλέγεται Γερουσιαστής στη Τζόρτζια. Εξασφάλισε το 50,6% των ψήφων. Ορδές οπαδών του Τραμπ παρέλυσαν την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Στους δρόμους το Black Lives Matter.

Τζόρτζια: Στον Δημοκρατικό Warnock η μια έδρα της Γερουσίας

 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αιδεσιμότατος Raphael Warnock εξασφαλίζει τη μια από τις δυο έδρες στη Γερουσία, στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια. 

Ο Warnock εξασφάλισε το 50,6% των ψήφων, έναντι του 49,4% που συγκέντρωσε η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Kelly Loeffler.

Ο Warnock, πάστορας της εκκλησίας των Βαπτιστών Ebenezer στην Ατλάντα, είναι ο πρώτος αφροαμερικάνος που κερδίζει έδρα στη Τζόρτζια έδρα στη Γερουσία και θα γίνει ο 11ος μόλις μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πάντως, η κα. Loeffler αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της, δηλώνοντας πως εξακολουθεί να έχει έναν «δρόμο προς τη νίκη».

Την ίδια ώρα, οριακό προβάδισμα περίπου 13.000 ψήφων έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του David Perdue διατηρεί ο Δημοκρατικός Jon Ossoff για την δεύτερη έδρα στη Γερουσία.

Αισιόδοξος ο Τζο Μπάιντεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι ο Τζον 'Οσοφ θα νικήσει αφότου ο συνάδελφός του Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ προβλέπεται να κερδίσει μία από τις δύο έδρες της αμερικανικής Γερουσίας στις επαναληπτικές εκλογές της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να εργαστεί μαζί και με τα δύο κόμματα για να αντιμετωπίσει την πανδημία της COVID-19 και να προχωρήσει τους διορισμούς στο υπουργικό του συμβούλιο, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια έδωσαν στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία.

Κρίνουν το μέλλον

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της Γερουσίας, αλλά και την δυνατότητα που θα έχει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τις δύο έδρες που κρίνονται στις επαναληπτικές εκλογές αυτές αν θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Γερουσίας.

Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον επαναληπτικό γύρο, θα διατηρήσουν τον έλεγχο του άνω σώματος και θα μπορούν να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του κ. Biden. Αν όμως ο κ. Ossoff κερδίσει την δεύτερη έδρα, τότε οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τη Γερουσία με οριακότατη διαφορά.

Ακόμα και τότε όμως, ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί μπορεί να δυσκολευτούν να προωθήσουν ορισμένες νομοθετικές προτεραιότητες, καθώς στη Γερουσία τα περισσότερα νομοσχέδια χρειάζεται να εξασφαλίζουν 60 ψήφους για να περάσουν, σε ένα σώμα 100 εδρών.

Η καταμέτρηση άρχισε λίγο αφού έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα χθες στις 19:00 (στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας). Κανονικά, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών Brad Raffensperger, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν αν η διαφορά είναι οριακή.

Όπως ανάφερε στο CNN, «Πιθανόν θα κάνουν ένα διάλειμμα εδώ, νομίζω, μέσα στην επόμενη ώρα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν όση περισσότερη δουλειά γίνεται απόψε... Τουλάχιστον, να καταγράψουν ακριβώς πόσα ψηφοδέλτια υπάρχουν και στη συνέχεια να σκανάρουν όσα γίνεται αύριο. Ας ελπίσουμε πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού βρισκόμαστε», είπε.

Ορδές οπαδών του Τραμπ πάνε στην Ουάσιγκτον

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνονται στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σε μια διαδήλωση-επίδειξη δύναμης, τη στιγμή που το Κογκρέσο αναμένεται να επικυρώσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Αψηφώντας τις υγειονομικές συστάσεις, άνδρες και γυναίκες, που κατέφθασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, στοιβάζονταν, χωρίς να φορούν μάσκα, στο μετρό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που συνεχίζει να μην αποδέχεται τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, ενθαρρύνει εδώ και ημέρες τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για αυτήν την ημέρα που θα είναι «τρελή», όπως προειδοποίησε.

ipt>

Ο ίδιος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του στις 18.00 ώρα Ελλάδας, από την πλατεία Ellipse, που βρίσκεται νότια του Λευκού Οίκου, όπου κι αναμένεται να επαναλάβει τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, τις οποίες διατυπώνει ανελλιπώς τους τελευταίους 2 μήνες, χωρίς κάποια απόδειξη.

Η Κάθριν Κάλντγουελ, ηλικίας 61 ετών, και ο σύζυγός της ήρθαν από το Όρεγκον, μια διαδρομή 5 ωρών, για να στηρίξουν τον Τραμπ. «Έκλεψαν τις εκλογές», «είμαι απόλυτα βέβαιη», είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρέλυσε η πόλη

Η αμερικανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει, καθώς χιλιάδες από τους πιο φανατικούς και σκληρούς υποστηρικτές του Τραμπ έχουν κατακλύσει την πόλη. Η εντολή που έχουν οι αρχές είναι να συλλαμβάνουν όχι μόνον όποιον οπλοφορεί, αλλά όποιον προκαλεί έστω και το παραμικρό επεισόδιο, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ψηφοφόροι, εξαιρετικά θυμωμένοι, με τεράστιες σημαίες και πεπεισμένοι ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, παραστρατιωτικές οργανώσεις, ακροδεξιά κινήματα υπέρμαχοι της Λευκής Υπεροχής, όλοι αυτοί χωρίς μάσκες, βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρες δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό που έχει αναπτυχθεί στην Ουάσιγκτον.

Όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, υπακούοντας στην έκκληση της Δημάρχου να αποφύγουν το κέντρο — όχι μόνο επειδή μπορεί να γίνουν επεισόδια αλλά και λόγω του κορονοϊού που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πόλη.

Στους δρόμους έχουν βγει και οι οργανώσεις που στηρίζουν το κίνημα Black Lives Matter και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν βία και ρατσιστικά φαινόμενα στην αμερικανική πρωτεύουσα. ‘Ολοι φοβούνται ότι η ένταση θα αυξηθεί, όταν αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι και κυρίως όταν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

Η διαδικασία επικύρωσης έχει ήδη αρχίσει με τον αντιπρόεδρο Πενς, στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σταδιοδρομίας του και το Κογκρέσο σε μια συνεδρίαση με ιστορική, όπως λένε εδώ αναλυτές, σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v