Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύνονται τα χέρια του Μπάιντεν με τη νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια

Τι σημαίνει η εντυπωσιακή νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές σε μία Πολιτεία που ήταν πρόκληση για το κόμμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πώς θα αναμορφώσει τις ισορροπίες, στηρίζοντας την ατζέντα του νέου Προέδρου.

Λύνονται τα χέρια του Μπάιντεν με τη νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια

Μία Πολιτεία που ήταν πρόκληση για τους Δημοκρατικούς το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 20ετίας κέρδισαν οι Δημοκρατικοί, στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια την Τετάρτη.

Ο Τζον Οσοφ, κερδίζοντας και τη δεύτερη έδρα, έδωσε στο κόμμα του τον έλεγχο της Γερουσίας, ενισχύοντας παράλληλα τις μελλοντικές νομοθετικές κινήσεις του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν και τη δημοσιονομική δράση που αναμένεται να λάβει.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή νίκη, που ώθησε ωστόσο ορισμένους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο Τραμπ για την ενθάρρυνση των ψηφοφόρων του κόμματος να προβάλουν με βίαια επεισόδια τον ισχυρισμό του για νοθεία.

Ο 33χρονος κ. Οσοφ, επικεφαλής μίας εταιρείας παραγωγής βίντεο, νίκησε τον Ντέιβιντ Περντιού, έναν Ρεπουμπλικάνο που ολοκλήρωσε την πρώτη του θητεία.

Λιγότερο από 12 ώρες νωρίτερα, ο Αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ των Δημοκρατικών επικράτησε στη μάχη με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κέλι Λέφλερ για την πρώτη από τις δύο έδρες της Τζόρτζια στη Γερουσία. Ο Γουόρνοκ, πάστορας της εκκλησίας των Βαπτιστών Ebenezer στην Ατλάντα, θα γίνει ο 11ος μόλις μαύρος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι νίκες των υποψηφίων των Δημοκρατικών επισκιάστηκαν την Τετάρτη από τα βίαια επεισόδια στην Ουάσινγκτον, όπου οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Ακολούθησαν σκηνές χάους και συγκρούσεις, με κάποιους από τους οπαδούς του Τραμπ να εισέρχονται στα κτίρια και τα γραφεία της Γερουσίας.

Τα αποτελέσματα της Γερουσίας από την Πολιτεία της Τζόρτζια θα αναμορφώσουν τις ισορροπίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για τον έλεγχο Επιτροπών, καθώς και νομοσχεδίων, υποστηρίζοντας ορισμένα στοιχεία της ατζέντας Μπάιντεν. Η νίκη των δύο εδρών από τους Δημοκρατικούς οδηγεί στο 50-50 Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς στη Γερουσία, όπου όμως η αποφασιστική ψήφος δίνεται από αυτόν που προεδρεύει, θέση που θα έχει πλέον η νέα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. 

Ο Τραμπ πλέον δέχεται πυρά από μέλη και των δύο κομμάτων για τα επεισόδια από οπαδούς του. Για εβδομάδες ωστόσο, η συμπεριφορά του μετά την εκλογική ήττα ανησυχούσε τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους στην Τζόρτζια, οι οποίοι φοβούνταν ότι οι αβάσιμες αξιώσεις του για νοθευμένες εκλογές θα έπειθαν τους Ρεπουμπλικανούς ότι οι ψήφοι τους δεν έχουν σημασία και θα τους απομάκρυναν από τη στήριξη των υποψηφίων Περντιού και Λέφλερ.

Οι απώλειες των Ρεπουμπλικανών σε μία Πολιτεία που ο Μπάιντεν κέρδισε με μικρό προβάδισμα στις εκλογές του Νοεμβρίου κάνει ξεκάθαρη πλέον την πολιτική επίπτωση από τη θητεία Τραμπ: Η τετραετία στον Λευκό Οίκο θα ολοκληρωθεί με την απώλεια της Προεδρίας, της Βουλής και της Γερουσίας για τους Ρεπουμπλικανούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v