Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, σε lockdown, χωρίς προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι αν δεν ψηφιστεί ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός εντός Ιανουαρίου, το κράτος δεν θα μπορέσει να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους στη πανδημία που αναστέλλουν λειτουργία.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, σε lockdown, χωρίς προϋπολογισμό

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για τις 9 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία θα ανακοινωθούν το βράδυ της Παρασκευής (8/1), η εξεύρεση της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης για την ψήφιση του προϋπολογισμού μέσα στον μήνα Ιανουάριο, καθώς και το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2020 ο κρατικός προϋπολογισμός καταψηφίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντιμέτωπη με τρία «καυτά» μέτωπα βρίσκεται η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, τα δύο από τα οποία μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους: Το επερχόμενο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Προϋπολογισμό του 2021, καθώς και το Κυπριακό.

Lockdown τριών εβδομάδων λόγω πανδημίας

Η εξαιρετικά δυσμενής επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων στην Κύπρο δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση, η οποία κατέβαλε προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή για την αποφυγή λήψης περαιτέρω αυστηρών μέτρων, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατον και έτσι, μετά την συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19.45 το βράδυ, αναμένεται η ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα περιλαμβάνουν συνέχιση όλων των υφιστάμενων (αναστολή λειτουργίας Malls και Εστίασης), αλλά και κλείσιμο κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, κλείσιμο λιανικού εμπορίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν για τουλάχιστον 2 εβδομάδες τα σχολεία, τα οποία θα συνεχίσουν με τηλε-εκπαίδευση. Εξαίρεση όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ο τετραψήφιος αριθμός που ισχύει για την αποστολή μηνυμάτων στην Κύπρο 8998 επανέρχεται με την αποστολή μέχρι 2 sms την ημέρα, με εξαίρεση την βόλτα με το κατοικίδιο και την άθληση σε εύλογη απόσταση από το σπίτι.

Συνεχίζουν να λειτουργούν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, ο κατασκευαστικός τομέας, αεροδρόμια και λιμάνια, τα δικαστήρια, (αλλά μόνο για εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων), καθώς και οι αγώνες και οι προπονήσεις στα αθλήματα μόνο της Α’ Κατηγορίας.

Tα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ (8/1) και θα έχουν ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου 2021 και για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, πλην των σχολείων που όπως όλα δείχνουν θα ισχύσουν για 15 μέρες.

Χωρίς Προϋπολογισμό

Δεδομένου ότι η Κύπρος οδεύει προς αυστηρό lockdown για τουλάχιστον 21 μέρες, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, τόσο για τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο βάρος – πέραν του υπουργείου Υγείας – όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2021 καταψηφίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος αναμένεται να καταστήσει σαφές στην σημερινή συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών που ορίστηκε για τις 9 το πρωί ότι αν δεν ψηφιστεί ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός εντός Ιανουαρίου, το κράτος δεν θα μπορέσει να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες λόγω της αναστολής λειτουργίας τους, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναμένεται να ενσωματώσει και ορισμένες εισηγήσεις και της Αντιπολίτευσης προκειμένου να εξευρεθεί η απαραίτητη για την ψήφισή του πολιτική συναίνεση.

Στη Λευκωσία την Κυριακή η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καταφθάνει την Κυριακή 10/01/2021 και η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, για χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα τοποθετήσει το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της προετοιμασίας της άτυπης συνάντησης 5+1 που θα πραγματοποιηθεί -όπως όλα δείχνουν- το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Μετά και την επίσκεψη Λουτ όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα αναμένουν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

Προηγήθηκε η περιοδεία της κας Λουτ τον Δεκέμβριο όταν συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες, ενώ επισκέφθηκε και την Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μια άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, καθώς τον ερχόμενο Μάιο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Στις 30/05/2021, οι πολίτες θα αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τις πολιτικές διεργασίες στην χώρα λόγω εκλογών να έχει ήδη παραπάνω από εμφανείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v