Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CoronaVac: Μόλις 50,4% αποτελεσματικό το κινέζικο εμβόλιο κορωνοϊού

Πολύ χαμηλότερα αναθεωρήθηκε η αποτελεσματικότητά του -αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι φτάνει στο 78%. Υπόνοιες για το κρατικό ινστιτούτο Υγείας της Βραζιλίας, πρώτη χώρα όπου έγιναν οι δοκιμές τελικού σταδίου.

CoronaVac: Μόλις 50,4% αποτελεσματικό το κινέζικο εμβόλιο κορωνοϊού

Το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την Sinovac Biotech της Κίνας είναι μόλις 50,4% αποτελεσματικό στη δοκιμή που έγινε στη Βραζιλία- πληροί μόλις το κατώτατο όριο για έγκριση, ενώ είναι πολύ χαμηλότερα από το αρχικά αναφερόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η Βραζιλία είναι η πρώτη που ολοκλήρωσε τη δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου CoronaVac. Το κρατικό Ινστιτούτο Butantan έχει δεχθεί επικρίσεις από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες Υγείας για έλλειψη διαφάνειας στη δημοσιοποίηση των δεδομένων από τη δοκιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ινστιτούτο καθυστέρησε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δοκιμής τρεις φορές ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε δεδομένα που έδειξαν ποσοστό αποτελεσματικότητας, το οποίο αργότερα αναθεωρήθηκε πολύ χαμηλότερα.

Το Butantan ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το CoronaVac ήταν 78% αποτελεσματικό στους εθελοντές με ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις, ανέφερε η Wall Street Journal.  Ωστόσο, το Ινστιτούτο δήλωσε την Τρίτη, ότι το συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας μειώθηκε στο 50,4% όταν περιλάμβανε «πολύ ήπιες» περιπτώσεις που δεν χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v