Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Ολλανδία

Η κυβέρνηση κατηγορείται για σκάνδαλο που αφορά το επίδομα παιδιού. Χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019 και πολλές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά μεγάλα ποσά που είχαν εισπράξει.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Ολλανδία

Την παραίτησή της υπέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση την Παρασκευή. Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (φωτό) υπέβαλε την παραίτησή του στον Βασιλιά Willem-Alexander, λόγω του σκανδάλου των οικογενειακών επιδομάτων («toeslagenaffaire» στα ολλανδικά).

Χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019 και πολλές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά μεγάλα ποσά που είχαν εισπράξει.

Η κοινοβουλευτική έρευνα ανέφερε ότι πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν «άνευ προηγουμένου αδικία», αφότου η κυβέρνηση τις ανάγκασε να επιστρέψουν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πολλές από τις οικογένειες στοχοποιήθηκαν με βάση την καταγωγή ή τη διπλή υπηκοότητά τους και πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εφοριακοί διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη.

Ο Ορλάντο Καντίρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί περίπου 600 οικογένειες, είπε στο ολλανδικό ραδιόφωνο ότι οι άνθρωποι είχαν γίνει στόχος «βάσει εθνοτικού χαρακτηρισμού από γραφειοκράτες που επέλεξαν τα ονόματά τους καθώς φαίνονταν ξένα».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα σχηματιστεί μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που είχαν ήδη οριστεί για τις 17 Μαρτίου.

Παραιτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

Χθες Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Άσερ, με φόντο το μεγάλο σκάνδαλο της φορολογικής διοίκησης.

Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook αναφέρει ότι «οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν ήταν ενήμερος «ότι οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα παράνομο κυνήγι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v