Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία-Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει άμεση σχέση θανάτων ηλικιωμένων και εμβολιασμού

Αφότου χτύπησε αρχικά καμπανάκι, μετά ανακοίνωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από το εμβόλιο».

Νορβηγία-Κορωνοϊός: Δεν υπάρχει άμεση σχέση θανάτων ηλικιωμένων και εμβολιασμού

Δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση σχέση μεταξύ των πρόσφατων θανάτων ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 και του εμβολίου που έκαναν, υποστηρίζουν τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων ενημέρωσε την Παρασκευή πως οι εμβολιασμοί αδύναμων ηλικιωμένων άνω των 80 ετών για την πρόληψη της Covid-19 ίσως είναι πολύ επικίνδυνοι για τους πολύ ηλικιωμένους και άρρωστους, αφότου οι πρώτοι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση του εμβολίου. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε τότε, τα αποτελέσματα από τις αυτοψίες έδειχναν ότι οι συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να είχαν συμβάλει σε σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους ηλικιωμένους.

«Για εκείνους που έχουν πιο σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε την Παρασκευή το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ενώ το Σάββατο αναθεώρησε την ηλικία των ανθρώπων που επηρεάζονται, κατεβάζοντάς την σε όσους είναι άνω των 75 ετών. Ενημέρωσε επίσης ότι ακόμη 6 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, αφότου εμβολιάστηκαν, ανεβάζοντας τον ήδη γνωστό αριθμό των 23 ηλικιωμένων σε 29. 

Τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Νορβηγία επανέρχεται στο θέμα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση σχέση: «Είναι σαφές ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς από ό,τι ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Steinar Madsen, ιατρικός διευθυντής της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων. «Δεν ανησυχούμε», πρόσθεσε.  

Οι αρχικές αναφορές της χώρας πάντως προκάλεσαν διεθνή πρωτοσέλιδα, καθώς μέχρι την Παρασκευή, η Νορβηγία είχε χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ενώ οι εταιρείες συνεργάζονται πλέον με τη σκανδιναβική χώρα για να εξετάσουν τους θανάτους.

Η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων επιδιώκει να μετριάσει τους φόβους για τη λήψη του εμβολίου, αφότου συνολικά 33 άτομα στη χώρα, ηλικίας 75 ετών και άνω, έχασαν τη ζωή τους μετά τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού. Ολα ήταν ήδη σοβαρά άρρωστα, είπε.

«Ολοι αυτοί είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα» είπε ο Madsen. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από το εμβόλιο. Μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να είναι τυχαίο. Είναι δύσκολο να αποδειχτεί ότι η άμεση αιτία είναι το εμβόλιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v