Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρύπα €600 δισ. στα κεφάλαια των επιχειρήσεων της Ευρώπης

Οι κρατικές επιδοτήσεις και οι εκδόσεις χρέους δεν επαρκούν για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προειδοποιεί η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME). Αναγκη να βρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τρύπα €600 δισ. στα κεφάλαια των επιχειρήσεων της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει νέους τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων ώστε η τρύπα στους εταιρικούς ισολογισμούς να μην ανατρέψει την ανάκαμψη, σύμφωνα με την Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME).

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με κεφαλαιακό έλλειμα ως και 600 δισ. ευρώ, καθώς τα υφιστάμενα κυβερνητικά προγράμματα και η ιδιωτικά χρηματοδότηση δεν επαρκούν για να καλύψουν το σχεδόν 1 τρισ. ευρώ που χρειάζονται για να καλύψουν τις απώλειες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτιμά η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει για την εμφάνιση αδυναμιών στον εταιρικό τομέα καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να στραφούν στα τραπεζικά δάνεια και την έκδοση ομολόγων για να επιβιώσουν.

«Μέχρι τώρα οι κρατικές επιδοτήσεις, η έκδοση χρέους και ο τραπεζικός δανεισμός έχουν κρατήσει ζωντανές πολλές επιχειρήσεις στην Ε.Ε., αλλά από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να βασίζεται κανείς μόνο στην κρατική χρηματοδότηση και το χρέος» αναφέρει στην έκθεση ο CEO της AFME, Άνταμ Φάρκας. «Για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από την κρίση, θα χρειαστούν εναλλακτικές πηγές και μορφές χρηματοδότησης ώστε να περιοριστεί το διαρκώς διογκούμενο χρέος τους» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αναγκάζοντας τους οικονομολόγους να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑFME, υπάρχει «εμφανής κίνδυνος» οι κεφαλαιακές ανάγκες των εταιρειών να αυξηθούν περαιτέρω καθώς συνεχίζεται το τρέχον κύμα της πανδημίας.

Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι μικρότερες εταιρείες στην Ε.Ε. βασίζονται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση τους και συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.
Μια λύση θα ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα λεγόμενα υβριδικά εργαλεία, τα οποία είναι δημοφιλή σε κάποιες χώρες αλλά όχι τόσο διαδεδομένα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών, υποστηρίζει η AFME. Οι επενδυτές είναι επίσης αντιμέτωποι με ένα κατακερματισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα συγκεκριμένα εργαλεία, το οποίο ενδέχεται να περιορίσει τη ρευστότητα.

«Με μεγαλύτερη ευθυγράμμιση στη ρυθμιστική και φορολογική αντιμετώπιση των υβριδικών εργαλείων στην Ε.Ε. και με μεγαλύτερη γνώση των διαθέσιμων επιλογών από την πλευρά των εταιρειών, τα υβριδικά εργαλεία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια χρήσιμη λύση» επισημαίνει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v