Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καψώνια AstraZeneca σε Κομισιόν για τα εμβόλια

Κορυφώνεται η διαμάχη της με την ΕΕ. Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι ακύρωσε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους. Διαψεύδει η εταιρεία και τονίζει ότι θα γίνει κανονικά. Εκρηκτική συνέντευξη του CEO.

Καψώνια AstraZeneca σε Κομισιόν για τα εμβόλια

Αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ η AstraZeneca, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα, εν μέσω διαμάχης μεταξύ της εταιρείας και του μπλοκ, για τις ελλείψεις παραγωγής.

Η ακύρωση έρχεται μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca, Pascal Soriot, την Τρίτη, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση όσον αφορά την παράδοση των εμβολίων της στην ΕΕ, αλλά επρόκειτο περισσότερο για «best effort» (συμφωνία βέλτιστης προσπάθειας). Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ είχε παραγγείλει 3 μήνες αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως μεταδίδει το Politico, αντί της συνάντησης, η εταιρεία θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής. Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε ωστόσο αυτό το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση κατά 60% των παραδόσεων της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά υπέγραψε εκ των προτέρων συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Εν μέσω έντονης διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών -με τον Soriot να κατηγορεί την ΕΕ ότι είναι «συναισθηματική»-, ο πρόεδρος της εμπορικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Bernd Lange ζήτησε τη δημοσίευση της σύμβασης.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Kυριακίδου: Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της AstraZeneca

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v