Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Alert για τη μετάλλαξη Ν. Αφρικής, ξεγλιστρά από εμβόλια

Ανησυχητικά στοιχεία από τη δοκιμή της Novavax στη Νότια Αφρική, όπου καλπάζει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Πόσο πέφτει η απόδοση του εμβολίου. Τα νέα σχέδια.

Κορωνοϊός: Alert για τη μετάλλαξη Ν. Αφρικής, ξεγλιστρά από εμβόλια

H αμερικανική φαρμακευτική Novavax ανακοίνωσε σήμερα πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για την Covid-19 ήταν 89,3% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, μετά τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

«Το NVX-CoV2373 έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αυτής της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Novavax Στάνλεϊ Ερκ.

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση.

Ωστόσο, τα θετικά νέα αντισταθμίστηκαν από την κοινή ανακοίνωση ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν και αυτή πιο μεταδοτική.

Tα στοιχεία είναι τα πρώτα που δείχνουν πόσο καλά αποδίδει ένα εμβόλιο έναντι μεταλλάξεων. Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη δοκιμή της στη Νότια Αφρική φαίνεται να έχει ήδη μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, με βάση τα αντισώματα στο αίμα τους όταν εμβολιάστηκαν. Μερικοί από αυτούς μολύνθηκαν ξανά, σύμφωνα με την εταιρεία, υποδηλώνοντας ότι η ανοσία που προκαλείται από φυσική μόλυνση ίσως να μην προστατεύτει πλήρως από τη νέα μετάλλαξη.

«Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής μοιάζει να είναι πολύ πιο περίπλοκος παράγοντας από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Peter Jay Hotez, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine. Ο Hotez αναπτύσσει ένα διαφορετικό εμβόλιο κορωνοϊού και είπε ότι η ομάδα του έχει ήδη σχεδιάσει ένα ενάντια στην παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Σε μια μικρότερη και λιγότερο οριστική δοκιμή στη Νότια Αφρική, όπου σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που αρρώστησαν μολύνθηκαν με την παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, το εμβόλιο ήταν 49% αποτελεσματικό. Ωστόσο, η εταιρεία υπογράμμισε ότι όταν εξετάζονταν μόνο άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό, η αποτελεσματικότητα ήταν 60%.

«Σημαίνει πραγματικά ότι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι αυτά τα εμβόλια θα λειτουργήσουν επίσης ενάντια σε όλες τις παραλλαγές και ότι πρέπει πραγματικά να έχουμε συστήματα που να μας επιτρέπουν να τις παρακολουθούμε, όπως ακριβώς παρακολουθούμε (για να κάνουμε) το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο», δήλωσε η Natalie Dean, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η Novavax άρχισε να αναπτύσσει μια νέα έκδοση του εμβολίου της, με στόχο την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής τον Ιανουάριο και αναμένει να ξεκινήσει παραγωγή μικρής κλίμακας μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stanley Erck, με τις δοκιμές να ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v