Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

McKinsey: Διακανονισμός 573 εκατ. για την υπόθεση της κρίσης των οπιοειδών

H McKinsey είχε βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας για τον ρόλο της στην παροχή συμβουλών στην Purdue Pharma και στην οικογένεια Sackler που είναι ιδιοκτήτρια της φαρμακοβιομηχανίας αυτής για το πώς να εκτινάξουν τις πωλήσεις οπιοειδών.

McKinsey: Διακανονισμός 573 εκατ. για την υπόθεση της κρίσης των οπιοειδών

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey συμφώνησε να πληρώσει τουλάχιστον 573 εκατ. δολάρια για διακανονισμό των αγωγών 43 πολιτειών και περιοχών των ΗΠΑ που σχετίζονται με τον ρόλο της στην επιδημία των οπιοειδών και τις συμβουλές που παρείχε στην κατασκευάστρια εταιρεία του OxyContin, την Purdue Pharma, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Οι σχετικές ανακοινώσεις των εισαγγελέων για την επιδημία των οπιοειδών αναμένονται σήμερα Πέμπτη. Μεταξύ αυτών και η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Vermont, T.J. Donavan, το γραφείο του οποίου είπε πως θα ανακοινώσει τη συμμετοχή του στον πρώτο διακανονισμό της υπόθεσης, «που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές πληρωμές στις πολιτείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον Bob Ferguson είπε ως κατέληξε σε ξεχωριστό διακανονισμό ύψους 13 εκατ. δολαρίων με την McKinsey.

Η McKinsey δεν απάντησε σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, η McKinsey είχε βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας για τον ρόλο της στην παροχή συμβουλών στην Purdue Pharma και στην οικογένεια Sackler που είναι ιδιοκτήτρια της φαρμακοβιομηχανίας αυτής.

Αγωγή από τη γενική εισαγγελέα της Μασαχουσέτης, Maura Healey, υποστηρίζει πως η McKinsey συμβούλευσε την οικογένεια Sackler πώς να «βάλει τούρμπο» στις πωλήσεις οπιοειδών.

Η Purdue υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας το 2019 στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου διακανονισμού που αποτίμησε στα 10 δις. δολάρια προκειμένου να διευθετηθούν οι μηνύσεις που υποστήριζαν πως ο τρόπος με τον οποίον προώθησε τα αναλγητικά της συνέβαλε στην έξαρση της επιδημίας τον οπιοειδών.

Όπως σημειώνει το Reuters, εκκρεμούν 3.200 μηνύσεις με τις οποίες επιδιώκεται να αποδοθεί ευθύνη στις φαρμακοβιομηχανίες, τους διανομείς και τα φαρμακεία για την επιδημία εθισμού στα οπιοειδή που σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα 450.000 θανάτους από υπερβολική δόση στο διάστημα από το 1999 ως το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v