Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Η Ευρώπη εξετάζει να πάρει τις πατέντες των εμβολίων

Από το ιταλικό κοινοβούλιο έως τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας ακούγεται προσεκτικά η πρόταση. Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ πρόσβαση έχει διατυπώσει και ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνεται.

Politico: Η Ευρώπη εξετάζει να πάρει τις πατέντες των εμβολίων

Aπειλή που κάποτε φάνταζε αδιανόητη αρχίζουν να εκφράζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί, προτείνοντας να πάρουν τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις εμβολίων κορωνοϊού. 

Οπως μεταδίδει το Politico, η οργή για την αδυναμία των εταιρειών να υλοποιήσουν συμβάσεις εν μέσω πανδημίας δείχνει ότι, από το ιταλικό κοινοβούλιο έως τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ, υποστηρίζεται η άποψη, αν και προσεκτικά, ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενδέχεται να μην είναι πλέον τόσο απαράβατα όσο ήταν κάποτε.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προσπαθεί να τονίσει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανακατανομής ευρεσιτεχνιών. Την Τετάρτη επέμεινε ότι θα ηγηθεί των προσπαθειών των Βρυξελλών να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επεκτείνουν τους χώρους παραγωγής τους και να συνεργαστούν στην παραγωγή. «Θα βεβαιωθώ ότι θα πάρουν όλα όσα χρειάζονται», είπε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να υιοθετήσει «επείγοντα μέτρα», επικαλούμενη διάταξη έκτακτης ανάγκης στις συνθήκες της ΕΕ ως απάντηση στις ελλείψεις εφοδιασμού.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν επεσήμαναν τη δύναμη του Αρθρου 22 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναγκαστούν οι κατασκευαστές εμβολίων να μοιραστούν τις πατέντες τους -γνωστή ως υποχρεωτική αδειοδότηση (compulsory licensing).

Ο πιο ισχυρός υπουργός Οικονομίας της Ευρώπης, ο Γερμανός Πίτερ Αλτμάιερ, δείχνει επίσης ανοιχτός σε μία τέτοια πιθανότητα. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η υποχρεωτική αδειοδότηση δεν θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής τους επόμενους δύο μήνες, επειδή θα χρειαστεί χρόνος για τη δημιουργία επιπλέον κέντρων παραγωγής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν αποτύχει η συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών όσον αφορά την αύξηση παραγωγής, «θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει για μέτρα καταναγκαστικού χαρακτήρα».

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, «ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στο Politico την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι η εξάρτηση από ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη εμβολίων για ολόκληρη την Ευρώπη είναι μία αδύναμη στρατηγική. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε τονίσει:«Υποστηρίζω σθεναρά, εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το παν για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή εμβολίων, ώστε να μην εξαρτάται από τους εμπορικούς σχεδιασμούς και τα παιχνίδια μερικών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Για τον λόγο αυτό διατύπωσα δημόσια την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό των κρατών-μελών, την πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v