Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού

Ποιες περιπτώσεις εξετάζει η ομάδα εμπειρογνώμων που ταξίδεψε στην Ουχάν. Ερευνάται και η κυκλοφορία του ιού μέσω κατεψυγμένων προϊόντων. Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα.

Τι δείχνει η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού

Πολύ πιθανό ο κορωνοϊός να έφτασε στον άνθρωπο από ένα ενδιάμεσο είδος ζώου, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας για την προέλευση της Covid-19, αμφισβητώντας την περίπτωση να προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Peter Ben Emarek, ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι εξετάζονται 4 υποθέσεις: Αμεση μετάδοση από ζώα στον άνθρωπο, μετάδοση μέσω ενός ενδιάμεσου είδους ζώου, μετάδοση μέσω κατεψυγμένων προϊόντων και μέσω εργαστηρίου στην Ουχάν.

«Τα αρχικά μας ευρήματα δείχνουν ότι η εισαγωγή μέσω ενός ενδιάμεσου είδους ξενιστή είναι το πιο πιθανό μονοπάτι και αυτό θα απαιτήσει περισσότερες μελέτες», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουχάν. Πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα κυκλοφορίας του μέσω της ψυχρής αλυσίδας ή της προέλευσής του μέσω άμεσης μετάδοσης.

Ωστόσο, η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου. «Η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v