Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο

Τέλειωσε η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και αυτό έχει ανοδική επίδραση στις τιμές. Ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής εξακολουθεί ωστόσο να ισχύει για εστιατόρια και υπηρεσίες catering.

Στο 1,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο

Κατά 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, μετά την πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου. Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν θετικός είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 (0,9%). Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%. Ολα τα αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Το τέλος της προσωρινής μείωσης των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας έχει ανοδική επίδραση στις τιμές. Η κυβέρνηση είχε μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο 16%, από 19%, για όλα τα προϊόντα από 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής εξακολουθεί να ισχύει για εστιατόρια και υπηρεσίες catering.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v