Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα για μηδενικά επιτόκια ως το 2023 από τη Fed

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed ενώ δεν αναμένει κάποια αύξηση μέσα στο 2022. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% τη φετινή χρονιά. Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις, υπογράμμισε ο Τζερόμ Πάουελ.

Σήμα για μηδενικά επιτόκια ως το 2023 από τη Fed

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ διατήρησαν όπως αναμενόταν τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα, ενώ δεν αναμένουν αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023 παρά την άνοδο στον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια βρίσκονται στο 0% με 0,25% από τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023 .

Το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021.

«Μετά από μια επιβράδυνση στον ρυθμό της ανάκαμψης, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης κινήθηκαν υψηλότερα πρόσφατα, αν και οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.  «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται κάτω από το 2%».

Επτά από τους 18 αξιωματούχους της νομισματικής επιτροπής της Fed προβλέπουν υψηλότερα επιτόκια ως το τέλος του 2023 έναντι 5 από τους 17 στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Πάουελ: Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις

O πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, αλλά οι πιέσεις στις τιμές θα είναι παροδικές, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τον πληθωρισμό να έχει παραμείνει επίμονα κάτω από το 2%, η κεντρική τράπεζα θα επιχειρήσει να επιτύχει πληθωρισμό λίγο πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα ώστε ο πληθωρισμός να ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2%.

Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας για τον πληθωρισμό και την πλήρη απασχόληση, υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα θα τα διατηρήσει στο επίπεδο του 0 με 0,25% μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 2% και να είναι σε τροχιά να υπερβεί το 2% για κάποιο διάστημα.

«Θέλω να επισημάνω ότι η παροδική άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το 2%, όπως φαίνεται πιθανό να συμβεί φέτος, δεν πληροί αυτό το κριτήριο» διευκρίνισε ο κ. Πάουελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v