Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο συρτάρι βάζει η ΕΕ τις κυρώσεις στην Τουρκία

Οι διερευνητικές επαφές Άγκυρας-Αθήνας και οι χαμηλότεροι τόνοι Ερντογάν, έχουν βελτιώσει το κλίμα, όπως αναφέρει το Reuters. Φαίνεται να έχουν εξομαλύνει μερικώς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Στο συρτάρι βάζει η ΕΕ τις κυρώσεις στην Τουρκία

Παγώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα πλάνα για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον κορυφαίων στελεχών της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών όπως μεταδίδει το Reuters.

Όλα δείχνουν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες αποδίδουν, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 - 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά αξιωματούχων στην Τουρκία, μετά από έναν δύσκολο χρόνο για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κορύφωσε προ μηνών την ένταση, όταν ευχήθηκε να ανατραπεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από διαδηλώσεις στη χώρα του.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν προτείνει τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, να επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και να απαγορευτούν ταξίδια σε στελέχη της TPAΟ ως απάντηση στις "μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες" της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, μολονότι δεν γινόταν ξεκάθαρη αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ωστόσο, φαίνεται να έχουν αλλάξει μερικώς το κλίμα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας τρία στοιχεία: ο πιο "εποικοδομητικός", όπως τον χαρακτηρίζει το Reuters, τόνος του προέδρου της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και η υποστήριξη μιας πιο συμβιβαστικής γραμμής προς την Άγκυρα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μάρκελ και οι πρώτες, εδώ και 5 χρόνια, διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η νέα κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ φέρεται επίσης να έχει καλέσει τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χώρα-μέλος του NATO και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, καθώς διαφαίνονται τάσεις συμβιβασμού εκ μέρους της Άγκυρας, επισημαίνουν στο Reuters Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

"Η προσπάθεια για την ένταξη νέων αξιωματούχων από την Τουρκία στη λίστα των κυρώσεων έχει σταματήσει και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις", ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος διπλωμάτης σημειώνει ότι η εργασία αυτή "στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ" και "πλέον προκρίνεται η διπλωματική οδός".

Επισήμως, η υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η τηλεδιάσκεψη του Τ. Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στη συνέχεια οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.  Τσαβούσογλου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σηματοδότησαν τη στροφή της τουρκικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε εντάξει στη λίστα κυρώσεων δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v