Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed βάζει τέλος στην κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών

Οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαιρούν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα, κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης.

Η Fed βάζει τέλος στην κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών

H Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ έκτακτου κανονισμού, ο οποίος χαλάρωνε εμμέσως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαιρούν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα, κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης.

Ο δείκτης υπολογίζει το κεφάλαιο των τραπεζών ως ποσοστό των δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού. Χωρίς την εξαίρεση που προσέφερε ο κανονισμός, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και οι καταθέσεις μετρούν ως ενεργητικό.

«Για να χαλαρώσει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου από την πανδημία και να διευκολύνει τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο τροποποίησε προσωρινά πέρυσι τον συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης για να εξαιρέσει τα χρεόγραφα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα. Έκτοτε, η αγορά των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου έχει σταθεροποιηθεί» τόνισε η Fed. 

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η Fed ανέφερε ότι θα προτείνει μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο κανονισμός τα πολύ ασφαλή στοιχεία ενεργητικού.

H απόφαση αναμένεται να απογοητεύσει τις τράπεζες, οι οποίες πίεζαν για παράταση της ελάφρυνσης. 

O συμπληρωματικός δείκτης μόχλευσης απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν κεφάλαια ίσα με το 3% του ενεργητικού τους. Για τις συστημικές τράπεζες το νούμερο ανεβαίνει στο 5%.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς την κεφαλαιακή ελάφρυνση, οι αναταράξεις στις αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v