Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το πλουσιότερο 1% κρύβει το 20% του εισοδήματος του από την εφορία

Επιπλέον έσοδα $175 δισ. θα είχε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αν κατόρθωνε να πατάξει τη φοροδιαφυγή των πλουσιότερων πολιτών, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

ΗΠΑ: Το πλουσιότερο 1% κρύβει το 20% του εισοδήματος του από την εφορία

Toυλάχιστον το 20% του εισοδήματος των πλουσιότερων Αμερικανών δεν δηλώνεται στην εφορία, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων η οποία εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερη από ότι υπολογιζόταν.

Οι οικονομολόγοι που υπογράφουν την έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο Γκάμπριελ Ζούκμαν, υπολογίζουν ότι οι απλήρωτοι φόροι του πλουσιότερου 1% θα αύξαναν τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών κατά $175 δισ. τον χρόνο.

«Τονίζουμε ότι οι υπολογισμοί μας είναι πιθανότατα συντηρητικοί όσον αφορά το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής στην κορυφή» γράφουν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ πολλές μορφές εισοδήματος όπως οι μισθοί δηλώνονται απευθείας στην εφορία και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των πολύπλοκων επενδυτικών συνεργασιών είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθούν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η εφορία πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερα εργαλεία για να «καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριοδοτών.

Η περιουσία του πλουσιότερου 1% των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4 τρισ. δολάρια το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο όλου του νέου πλούτου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v