Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελάχιστο εταιρικό φόρο σε παγκόσμια κλίμακα ζητά η Γέλεν

Εκκληση να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών απηύθυνε η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Ζητά παγκόσμια συνεργασία για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Απαραίτητο να έχουν κράτη σταθερά έσοδα.

Ελάχιστο εταιρικό φόρο σε παγκόσμια κλίμακα ζητά η Γέλεν

Υπέρ της καθιέρωσης ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Σε ομιλία που έδωσε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο, η κα. Γέλεν απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία με στόχο την επιβολή ενός διεθνούς φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τις πολυεθνικές εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα κεντρικά τους γραφεία. Ένας τέτοιος φόρος θα βοηθούσε να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω», σημείωσε η κα. Γέλεν, αναφερόμενη στις χώρες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερα από τις άλλες για να προσελκύσουν επιχειρήσεις. 

«Ο ανταγωνισμός αφορά κάτι περισσότερο από το πως τα πηγαίνουν οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες εταιρείες στις διεθνείς προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις» τόνισε η κα. Γέλεν σύμφωνα με τους New York Times. «Αφορά επίσης το να διασφαλιστεί ότι η κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα για να αντλούν επαρκή έσοδα για επενδύσεις σε απαραίτητα δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται με ακριβοδίκαιο τρόπο το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η Αμερική αποστασιοποιείται από το διεθνές στερέωμα» σημείωσε. «Το η Αμερική πρώτα δεν πρέπει να σημαίνει η Αμερική μόνη» επισήμανε. 

Η κα. Γέλεν υπογράμμισε επίσης τις προτεραιότητες της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τον περιορισμό της παγκόσμιας φτώχειας και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τις ΗΠΑ για την έξοδο της υφηλίου από την πανδημία. Η ίδια κάλεσε παράλληλα τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να μην αποσύρουν γρήγορα τη δημοσιονομική στήριξη και προειδοποίησε για ενίσχυση των διεθνών ανισορροπιών αν κάποιες χώρες συσφίξουν τη δημοσιονομική πολιτική προτού τελειώσει η κρίση. 

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής η οποία θα περιλαμβάνει και ένα ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της μεταφοράς κερδών και της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.

Η κα. Γέλεν σημείωσε ότι εργάζεται με τους ομολόγους της στη G20 για αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα οι οποίες θα βοηθούσαν να εμποδιστεί η μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v