Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανικό Stop στο AstraZeneca στους κάτω των 30, συνεχίζει η Ευρώπη

Τη στιγμή που ο EMA κάνει λόγο για πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβωσης η Βρετανία καλεί τους κάτω των 30 ετών να μην κάνουν το εμβόλιο. Τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους υποστηρίζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Βρετανικό Stop στο AstraZeneca στους κάτω των 30, συνεχίζει η Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχει ως σπάνια παρενέργεια τη δημιουργία ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα, ενώ ο βρετανικός υγειονομικός φορέας αποφάσισε να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου για τους κάτω των 30.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Ασφαλείας του EMA, για να καταλήξει στο συμπέρασμά της έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και συμβουλές από μια ομάδα ειδικών.

Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες της υγείας και σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο να είναι σε επιφυλακή για την πιθανότητα εμφάνισης ασυνήθιστων θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αν αναπτύξουν συμπτώματα θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων.

H Eπιτροπή Ασφαλείας επισήμανε ότι οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο και στην κοιλιά και σε αρτηρίες, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ο EMA τονίζει ότι τα περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων που έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνια και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Eν τω μεταξύ, ο υγειονομικός φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε τις συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, προειδοποιώντας όσους είναι 18 με 29 ετών να μην το κάνουν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHPR) ανακοίνωσε ότι στους άνδρες και στις γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να χορηγείται είτε το εμβόλιο των BioNTech/Pfier είτε αυτό της Moderna.

Ο οργανισμός δεν πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για κάποια άλλη ηλικιακή ομάαδα.

ΠΟΥ: Ευλογοφανής όχι όμως επιβεβαιωμένη η συνάφεια

Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v