Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλουσιότερες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα

Οι οικονομίες με τα υψηλότερα εισοδήματα έχουν το 40% των παγκόσμιων εμβολιασμών, αλλά μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ΗΠΑ αναμένονται να καλύψουν το 75% των κατοίκων τους, τους επόμενους 3 μήνες.

Οι πλουσιότερες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα

Αρκετά εμβόλια έχουν πλέον διανεμηθεί για τον πλήρη εμβολιασμό περίπου 5% του παγκόσμιου πληθυσμού -τα περισσότερα ωστόσο πηγαίνουν στις πιο πλούσιες χώρες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το 40% των εμβολίων Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν γίνει σε άτομα 27 πλούσιων χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι χώρες που αποτελούν το λιγότερο πλούσιο 11% έλαβαν μόλις το 1,6% των εμβολίων Covid-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από το Bloomberg Vaccine Tracker.

Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζουν 25 φορές ταχύτερα από αυτές με τα χαμηλότερα.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν το 24% των εμβολιασμών παγκοσμίως, αλλά μόνο το 4,3% του πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει 0,1% κάλυψη εμβολίων για το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε πορεία για να καλύψουν το 75% των κατοίκων τους, τους επόμενους τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, σχεδόν οι μισές χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο 1% του πληθυσμού τους.

Οι υπολογισμοί της ανισότητας δεν περιλαμβάνουν πάνω από 40 χώρες, κυρίως μεταξύ των φτωχότερων, που δεν έχουν ακόμη δημόσια δεδομένα εμβολιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v