Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρηνικά Ιράν: Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες στη Βιέννη

Στις τωρινές συνομιλίες στη Βιέννη, που άρχισαν την Τρίτη, 6 Απριλίου, κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας για τα Πυρηνικά του Ιράν προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον.

Πυρηνικά Ιράν: Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες στη Βιέννη

Έπειτα από «εποικοδομητική» ανταλλαγή απόψεων κατά τον πρώτο γύρο τους, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην αυστριακή πρωτεύουσα για τη διάσωση της Διεθνούς Συμφωνίας της Βιέννης του 2015 για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, πρόκειται να συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν ζητά την άρση όλων των κυρώσεων που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και όπως έγραψε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων Twitter, «όλες οι κυρώσεις του Τραμπ στρέφονται κατά της πυρηνικής συμφωνίας και πρέπει να αρθούν».

Σήμερα, στη Βιέννη έγιναν συζητήσεις σε διαφορετικές ομάδες εργασίας, και, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία μεσολαβούν από πλευράς ΕΕ μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, όπως επίσης η Ρωσία και η Κίνα ως μέρη της Συμφωνίας της Βιέννης.

Στις τωρινές συνομιλίες στη Βιέννη, που άρχισαν την Τρίτη, 6 Απριλίου, κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, την Γερμανία και το Ιράν) προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, για την αναβίωση της Συμφωνίας, η οποία έχει καταγγελθεί μονομερώς από την Ουάσινγκτον.

Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία ήλπιζε να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά στη συνέχεια αύξησε μαζικά το πυρηνικό πρόγραμμα της, και υπόσχεται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις που υπέχει από τη Συμφωνία, εάν υπάρξει άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Βιέννης θα είναι «τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει το Ιράν για να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία».

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε υπογραφεί, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), τη Γερμανία και το Ιράν, με στόχο τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον του.

Τον Μάιο του 2018, με απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποχωρήσει μονομερώς από τη Συμφωνία, γεγονός που οδήγησε την Τεχεράνη να διαμηνύσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτή.

Ως μία πραγματική ευκαιρία για να ξεπεραστεί το επικίνδυνο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων, χαρακτηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ την πραγματοποίηση των νέων συνομιλιών στη Βιέννη, τονίζοντας ότι «είναι πλέον σημαντικό οι δύο πλευρές να απομακρυνθούν από τις μέγιστες απαιτήσεις τους και να πλησιάσουν η μία την άλλη ξανά, βήμα-βήμα» για τη διάσωση της Συμφωνίας.

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κανείς βρίσκεται τώρα στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας, και ο ίδιος δεν αναμένει ότι τα ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν ή τις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα επιλυθούν σε μία νύκτα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v