Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ο ισολογισμός της ΕΚΤ

Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Fed είναι στο 36%, στο 38% για τη βρετανικής BoE και στο 130% για την ιαπωνική BoJ. Φωτιές βγάζουν τα πιεστήρια χρήματος στη σκιά των υφεσιακών πιέσεων υπό το βάρος της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ο ισολογισμός της ΕΚΤ

Ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χτύπησε νέο ρεκόρ. Ξεπέρασε τα 7,5 τρισ. ευρώ καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να "εκτυπώνει" χρήμα ώστε να κρατήσει ισχυρά τα τονωτικά για την ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με υφεσιακές πιέσεις.

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά 20,1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά το QE, τη λεγόμενη "ποσοτική χαλάρωση".

Αυτό σημαίνει ότι ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισούται τώρα με το 70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι του 36% της αμερικανικής Fed, του 38% της βρετανικής BoE και του 130% της ιαπωνικής BoJ.

H πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown, δήλωσε πριν λίγες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως, αλλά η ΕΚΤ διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.

«Συνολικά, οι κίνδυνοι όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης έγιναν πιο ισορροπημένοι, αν και βραχυπρόθεσμα παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι λόγω της πανδημίας», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της που απηχεί τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της, εάν οι επενδυτές προσπαθήσουν να σπρώξουν τα yields υψηλότερα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg είπε: «Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν. Εχουμε εξαιρετικά εργαλεία για χρήση αυτή τη στιγμή. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως χρειάζεται».

Κώστας Σαρρής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v