Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xi: Η Κίνα δεν θα επιδιώξει την ηγεμονία

Πρέπει να απορριφθεί η νοοτροπία του ψυχρού πολέμου τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος ενώ ζήτησε ενίσχυση των προσπαθειών για εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Xi: Η Κίνα δεν θα επιδιώξει την ηγεμονία

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε σήμερα πως το σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης θα πρέπει να γίνει πιο ισότιμο και δίκαιο, και πως οι κανόνες που ορίζει μια χώρα ή μερικά έθνη δεν μπορούν να επιβάλλονται στους άλλους.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ετήσιο Boao Forum for Asia, το κινεζικό αντίστοιχο του Davos, ο Xi τόνισε πως το να δημιουργούνται εμπόδια και να προωθείται η αποσύνδεση θα βλάψει άλλους και δεν θα ωφελήσει κανέναν.

«Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όχι ηγεμονία», δήλωσε ο Xi όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μια μεγάλη χώρα πρέπει να μοιάζει με μεγάλη χώρα δείχνοντας πως επωμίζεται περισσότερη ευθύνη» είπε, χωρίς να προσδιορίζει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι αστάθειες και αβεβαιότητες στον κόσμο έχουν αυξηθεί σημαντικά και πως η παγκοσμιοποίηση έχει δείξει ανθεκτικότητα και ζήτησε ενίσχυση των προσπαθειών για εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τόνισε πως πρέπει να απορριφθεί η νοοτροπία του ψυχρού πολέμου και του μηδενικού αποτελέσματος, πως η «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων» δεν θα βρει στήριξη από κανέναν, πως η Κίνα δεν θα επιδιώξει την ηγεμονία –υπογράμμισε μάλιστα πως η χώρα του δεν θα επιδιώξει την ηγεμονία ασχέτως του επιπέδου ανάπτυξης της- και πως δεν θα συμμετέχει σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πραγματοποίησε το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Yoshihide Suga, στον Λευκό Οίκο, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των δυο ανδρών.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο άνδρες, δήλωσαν πως «μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο για γενοκτονία έναντι των Μουσουλμάνων Ουιγούρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v