Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Παραμένουν τα σύννεφα της πανδημίας πάνω από την ευρωζώνη

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να περιστέλλει την οικονομική δραστηριότητα, τόνισε η κα Λαγκάρντ. Ύφεση 0,7% το τέταρτο τρίμηνο. Συρρίκνωση του ΑΕΠ και το α' τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία.

Λαγκάρντ: Παραμένουν τα σύννεφα της πανδημίας πάνω από την ευρωζώνη

Αν και η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και η μεγάλη δημοσιονομική τόνωση στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα και στην ευρωζώνη, τα σύννεφα πάνω από το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook παραμένουν λόγω της αβεβαιότητας και της αναζωπύρωσης της πανδημίας, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα επίμονα υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορωνοϊού και η παράταση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζουν να περιστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, υπογράμμισε.

Η ίδια επισήμανε ότι η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και η παρεπόμενη χαλάρωση των μέτρων στηρίζουν τις προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2021.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, λόγω κάποιων παροδικών παραγόντων και της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, λόγω της αδύναμης ακόμα ζήτησης, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ιδιαίτερα υποστηρικτική νομισματική πολιτική, υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.

«Θα διατηρήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβλητα. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δούμε το outlook του πληθωρισμού να συγκλίνει δυναμικά σε ένα επίπεδο κοντά αλλά κάτω από το 2% και η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται συστηματικά στην υποκείμενη πληθωριστική δυναμική», επεσήμανε η κα Λαγκάρντ.

«Θα συνεχίσουμε να διενεργούμε αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού (PEPP) με συνολικούς πόρους €1,85 τρισ. τουλάχιστον ως το τέλος του Μαρτίου του 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει.

«Καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την κοινή αξιολόγηση του Μαρτίου για τις χρηματοδοτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές υπό το PEPP το τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να διενεργούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους», σημείωσε.

Όσον αφορά στα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε επίπεδο το οποίο είναι 4,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό της περασμένης χρονιάς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τους δείκτες υψηλής συχνότητας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνώθηκε και πάλι το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v