Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία-κορωνοϊός: Πάνω από 3 εκατ. εμβολιασμοί

«Εάν όλα πάνε καλά, απέχουμε μία εβδομάδα από το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Η στήριξη σε εργαζόμενους-εταιρείες θα συνεχιστεί με κάθε κόστος τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Πορτογαλία-κορωνοϊός: Πάνω από 3 εκατ. εμβολιασμοί

Η Πορτογαλία, που αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης της καραντίνας, αφότου επλήγη από ένα βίαιο κύμα της Covid-19 στις αρχές του έτους, πέρασε σήμερα το όριο των 3 εκατομμυρίων εμβολίων, που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Με τα νησιά των Αζορών και της Μαδέρας, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια», δήλωσε ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ειδικών με την κυβέρνηση, με επίκεντρο την υγειονομική κατάσταση.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου σε αυτήν τη χώρα των λίγο παραπάνω από 10 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, στόχος των οποίων είναι να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού, που θα έχει εμβολιαστεί, αυτό το καλοκαίρι.

«Η χώρα συνεχίζει να ελέγχει την πανδημία», δήλωσε με ικανοποίηση, μετά τη συνάντηση, η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως ο απολογισμός της χαλάρωσης των μέτρων είναι «θετικός».

«Έχουμε περάσει κάτω από το όριο των πέντε θανάτων για ένα εκατομμύριο κατοίκους», υπογράμμισε η ίδια, την ώρα που η χώρα δεν κατέγραψε χθες Δευτέρα κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με την Covid, μια πρώτη από τον Αύγουστο του 2020.

Αφότου συμβουλευτεί τους ειδικούς, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα, εάν θα συνεχίσει την προσεχή Δευτέρα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας, που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

«Εάν όλα πάνε καλά, απέχουμε μία εβδομάδα από το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας», είπε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα συναντηθεί σήμερα με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να αναλύσουν το ενδεχόμενο να μην παραταθεί η περίοδος έκτακτης ανάγκης, που λήγει την Παρασκευή και που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Διατήρηση στηρίξεων με «κάθε κόστος»

Τα πολυδάπανα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και οικογενειών στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε ισχύ, για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, παρά την τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, την οποία προκάλεσαν τους πρώτους μήνες του 2021, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Χθες, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έλλειμμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με ένα πλεόνασμα ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ πριν από έναν χρόνο, λόγω των τεράστιων δαπανών με στόχο τη βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες κατά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες, εκ των οποίων τα 932 εκατομμύρια δαπανήθηκαν μονάχα τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο είπε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι «αν και αυτά τα μέτρα στήριξης είναι πολύ έντονα, είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την απασχόληση και να προετοιμαστούν για τη φάση της ανάκαμψης».

«Η στήριξη στις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις εταιρείες θα συνεχιστεί με κάθε κόστος, για όσο η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται από την πανδημία», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα επέτρεψαν το ποσοστό της ανεργίας να παραμείνει στο 6,8% το 2020 και οι επενδύσεις να μειωθούν κατά μονάχα 2%.

Η οικονομία της χώρας «συρρικνώθηκε» 7,6% πέρυσι, στην πιο απότομη ύφεση από το 1936.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο