Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε «τα πάνω της» η Aramco με αύξηση κερδών 30%

Ο ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας εκμεταλλεύτηκε την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού. Εξετάζει πλέον τρόπους να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει ρευστότητα.

Πήρε «τα πάνω της» η Aramco με αύξηση κερδών 30%

Εκπληξη στους αναλυτές προκάλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Saudi Aramco καθώς ο ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε αύξηση κερδών 30% το πρώτο τρίμηνο εκμεταλλευόμενος της αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα κέρδη έφτασαν τα 21,7 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 έναντι 16,6 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η επίδοση ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν 17,24 δισ. ευρώ.

Μετά από τις επιδόσεις αυτές η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό το μέρισμα, στα 18,8 δισ. δολάρια.

Τα μεγέθη της Aramco βελτιώθηκαν καθώς οι συνθήκες στην αγορά είναι πολύ καλύτερες. Το 2020 ήταν η χρονιά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της, σημείωσε. Τώρα όμως ανακάμπτει, εκμεταλλευόμενη το ότι οι τιμή του αργού είναι διπλάσια απ’ ότι την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη διύλιση αλλά και στα χημικά τα περιθώρια έχουν επίσης αρχίσει να ανεβαίνουν.

Ένα από τα θέματα κλειδιά για την εταιρεία είναι τώρα το πώς κινηθεί αναφορικά με την αξιοποίηση του ισολογισμού της. Προχώρησε σε σημαντικές πωλήσεις ενεργητικού τους τελευταίους μήνες και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το 1% του μετοχικού της κεφαλαίου σε «ηγετική ενεργειακή εταιρεία», όπως έκανε γνωστό η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα διαπραγματεύεται την πώληση της μονάδας αγωγών, αξίας 12,4 δισ. δολαρίων, κίνηση που θα απελευθερώσει ρευστό για να πληρώσει χρέη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v