Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ ξεφορτώνονται… καταθέσεις

Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 243 δισ. δολάρια. Η συγκέντρωση μετρητών μετατρέπεται σε πονοκέφαλο καθώς αναγκάζονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.

Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ ξεφορτώνονται… καταθέσεις

Το κύμα μετρητών που πλημμύρισε τους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει σε μια φαινομενικά παράδοξη κίνηση: μεγάλοι όμιλοι συμβουλεύουν εταιρικούς πελάτες να βγάλουν κεφάλαια από καταθέσεις.

Όπως γράφουν οι Financial Times, γκρουπ όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup έχουν συζητήσεις με μεγάλους εταιρικούς πελάτες με στόχο να τους πείσουν να μεταφέρουν μετρητό από τις καταθέσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια.

Οι εξελίξεις έτρεξαν αφότου η FED αποφάσισε το Μάρτιο να τερματίσει το καθεστώς χαλαρών κεφαλαιακών κανόνων που επέβαλε λόγω της πανδημίας και το οποίο δεν απαιτούσε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους λόγω μεγάλων καταθέσεων.

Να σημειωθεί ότι συνήθως η αύξηση των καταθέσεων είναι ευπρόσδεκτη καθώς επιτρέπει στις τράπεζες να δανείσουν περισσότερο. Η υπερβολική αύξηση όμως δημιουργεί ταυτόχρονα την απαίτηση να δεσμεύει το τραπεζικό σύστημα περισσότερο κεφάλαιο.

Οι καταθέσεις στις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με κριτήριο το ενεργητικό (JPMorgan, Bank of America και Citi) αυξήθηκαν κατά 243 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, ενώ πέρυσι είχαν εισροές 1 τρισ. δολαρίων!

Η JP Morgan ήδη έχει αρχίζει να βελτιώνει την κεφαλαιακή της δομή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το πρώτο τρίμηνο εξέδωσε προνομιούχες μετοχές 1,5 δισ. δολαρίων, κίνηση που βελτιώνει τα κεφάλαια Tier I και βελτιώνει τον δείκτη μόχλευσης.

Οι τραπεζίτες πίστευαν αρχικά ότι οι αυξημένες καταθέσεις της πανδημίας θα βγουν από το σύστημα καθώς η οικονομία ομαλοποιείται. Τώρα όμως εκτιμούν ότι είναι πιθανό, εξαιτίας των πρωτοφανών μέτρων νομισματικής τόνωσης, να βρεθούν με υπερβολικές καταθέσεις για χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v