Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητα στο έκτακτο QE η Τράπεζα της Αγγλίας

Η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 7,25% για φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Τον Φεβρουάριο προέβλεπε 5%. Αμετάβλητα τα επιτόκια.

Κατεβάζει ταχύτητα στο έκτακτο QE η Τράπεζα της Αγγλίας

Σταθερά στο 0,1% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στα 895 δισ. στερλίνες, με ψήφους 8-1.

Επιβραδύνει ωστόσο το QE έκτακτης ανάγκης ενώ άφησε ενδείξεις ότι πρόκειται να τερματίσει τη στήριξη λόγω κρίσης αργότερα φέτος, καθώς η ανάκαμψη είναι ισχυρή σε όλη την οικονομία, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οπως ενημέρωσε, θα προχωρήσει τις αγορές ομολόγων με 3,4 δισ. στερλίνες την εβδομάδα από 4,4 δισ. σήμερα.

Αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 7,25% για φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Τον Φεβρουάριο προέβλεπε 5%.

Αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey, δήλωσαν ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει και θα φτάσει σε επίπεδο προ κορωνοϊού ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, καθώς η ταχεία προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας ανοίγει τον δρόμο για πλήρη επανέναρξη έως τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από την έναρξη της πανδημίας, από 0,75%, ενώ ανέπτυξε ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς φαίνεται να οδηγεί τη βρετανική οικονομία προς την ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v