Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελία: Ο Μπ. Τζόνσον θεωρούσε παραμύθι τον κορωνοϊό, ένα «kung flu»!

O πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, στάζει δηλητήριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σκληρές καταγγελίες για τα λάθη.

Καταγγελία: Ο Μπ. Τζόνσον θεωρούσε παραμύθι τον κορωνοϊό, ένα «kung flu»!

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε συγγνώμη ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο WhatsApp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρούσε ότι η νόσος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Τη χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών», ένα μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στη Βρετανία, και προσφέρθηκε να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε «kung flu».

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, μιλώντας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις PowerPoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές. «Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», είπε.

Εξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, εξαιτίας ερίδων μεταξύ φατριών, ο αρχιτέκτονας της νικηφόρας εκστρατείας του 2016 για το Brexit και της συντριπτικής εκλογικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον το 2019 εμφανίζεται πλέον ανηλεής απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Είναι παλαβό

Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός είναι παλαβό. Το ίδιο παλαβό είναι το ότι και ο ίδιος είχε κορυφαίο ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα προσέφεραν καλύτερες ηγετικές ικανότητες από τους δύο άνδρες που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019 -τον Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσθεσε. «Είναι τελείως παλαβό ότι κάποιος σαν εμένα ήταν εκεί, όπως παλαβό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκεί».

Χωρίς σχέδιο

Κατά την κατάθεσή του, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ώρες, αναφέρεται σε όλα τα θέματα της διαχείρισης της κρίσης: τη δειλία του πρωθυπουργού στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, τα διαδοχικά lockdown, την πολιτική των συνόρων, τη μυστικοπάθεια των θεσμών, την αποτυχία εκπομπής ξεκάθαρων μηνυμάτων από την κυβέρνηση προς τους Βρετανούς...

Στις 14 Μαρτίου 2020, είπαμε στον Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να κηρύξει lockdown, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την επιβολή lockdown, δεν υπήρχε σχέδιο, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί, διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε. «Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια».

Συλλογική ανοσία

Με κείμενά του σε blog και έναν ποταμό από tweet, ο Ντόμινικ Κάμινγκς είχε δώσει μία πρόγευση της επίθεσης που προετοίμαζε. Ο Κάμινγκς θεωρεί ότι η Βρετανία θα είχε αποφύγει τα διαδοχικά lockdown, εάν υπήρχαν οι σωστές προετοιμασίες και ικανοί αξιωματούχοι. Και για να στηρίξει τις θέσεις του, έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει «κρίσιμης σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο».

«Το σχέδιο για την Covid υποτίθεται ότι θα ήταν "πρώτης τάξεως", αλλά τελικά ήταν εν μέρει καταστροφή και εν μέρει ανύπαρκτο», έχει δηλώσει ο Κάμινγκς. «Αν είχαμε τις σωστές προετοιμασίες -ικανούς ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης-, πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το lockdown1 και σίγουρα τα lockdown 2 & 3».

Οι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν εγκαίρως τα διδάγματα από την Ασία, αντιστάθηκαν στις νέες ιδέες νέων επιστημόνων, υπήρξαν υπερβολικά μυστικοπαθείς, υπερβολικά γραφειοκράτες και δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο εκ μέρους των ενδοτικών εγχώριων μέσων ενημέρωσης».

Στην αρχή της επιδημίας, η βρετανική κυβέρνηση είχε ως στόχο τη «συλλογική ανοσία». Η θέση αυτή εγκαταλείφθηκε στις αρχές του Μαρτίου 2020, όταν η Ντάουνινγκ Στριτ έλαβε την προειδοποίηση ότι θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, σε καταστροφή. Οι διαψεύσεις του Ματ Χάνκοκ για το θέμα είναι «μαλ...κίες», έχει δηλώσει ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος αναμένεται ότι θα αναφερθεί επίσης στη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι «προτιμά να δει τα πτώματα να στοιβάζονται σε σωρούς παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v