Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η G7 έκλεισε ιστορική συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου κατέληξε σε συμφωνία-ορόσημο για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%. Η πρώτη αντίδραση από Amazon, Google και Facebook.

Η G7 έκλεισε ιστορική συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες κορυφαίες χώρες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία-ορόσημο για την επιδίωξη υψηλότερης παγκόσμιας φορολόγησης πολυεθνικών εταιρειών όπως οι Google, η Apple και η Amazon.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άντληση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθηθούν οι χώρες οικονομικά στον απόηχο της Covid-19, η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και επίσης οι εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις αγορές όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

Η σημερινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, να δεσμευτούν στην επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών θα παραμεριστεί μόλις εφαρμοστεί η παγκόσμια αυτή λύση.

"Έπειτα από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή", είπε ο βρετανός υπουργός στους δημοσιογράφους.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποδώσει η νέα αυτή συμφωνία καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της G20, σημείωσε ο Σούνακ.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα αποδώσει αυτή η συμφωνία συγκεκριμένα για την Βρετανία, ο Σούνακ απάντησε: "Αυτό είναι το πρώτο βήμα, αυτή είναι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στην G7, πρέπει ακόμα να πάμε στην G20 και να συμφωνήσουμε με μια ευρύτερη ομάδα χωρών επομένως είναι δύσκολο να πω πού θα καταλήξει η τελική συμφωνία".

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε "αφετηρία" τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

"Πρόκειται για μια αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο υψηλότερος γίνεται", είπε ο ίδιος σε βίντεό του που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Ιστορική" χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

"Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο", σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο Σολτς.

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

"Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής", έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μια συμφωνία κινδυνεύει να πλήξει τον ελκυστικό χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% της χώρας.

"Ανυπομονώ να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στον ΟΟΣΑ. Στο τραπέζι βρίσκονται 139 χώρες και η όποια συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των μικρών και των μεγάλων χωρών, των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων".

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια "σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση" προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην "εξίσωση προς τα κάτω" της φορολόγησης εταιρειών.

"Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα βοηθήσει επίσης την παγκόσμια οικονομία να ευημερήσει, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας τις χώρες να συναγωνίζονται σε θετικές βάσεις", όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και οι υποδομές, ανέφερε η Γέλεν σε ανακοίνωσή της.

Η πρώτη αντίδραση από Amazon, Google και Facebook

Σε μια πρώτη αντίδρασή τους, οι εκπρόσωποι τριών αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ανέφεραν πως οι εταιρείες τους στηρίζουν την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων.

«Πιστεύουμε πως μια διαδικασία της οποίας θα ηγείται ο ΟΟΣΑ και η οποία δημιουργεί μια πολυμερή λύση θα βοηθήσει ώστε να φέρει σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα» ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon, συμπληρώνοντας πως «η συμφωνία των G7 σηματοδοτεί ένα καλοδεχούμενο βήμα προόδου στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου αυτού». «Ελπίζουμε να δούμε τις συζητήσεις να συνεχίσουν να προοδεύουν και στην ευρύτερη συμμαχία των G20».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Google είπε πως η εταιρεία του στηρίζει σθεναρά το έργο που γίνεται για την αναβάθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων και πως ελπίζει ότι οι χώρες μπορούν να οριστικοποιήσουν σύντομα μια «ισορροπημένη και διαρκή συμφωνία».

Εκπρόσωπος της Facebook είπε πως η εταιρεία καιρό τώρα ζητά μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και πως χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στους G7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και προς την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, ανέφερε.  Συμπλήρωσε πως θέλουμε η διαδικασία της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης να επιτύχει και αναγνωρίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Facebook θα πληρώσει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v