Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα για στροφή στο ευρώ

«Μαστίγιο και καρότο» από τη ρωσική κυβέρνηση για τη σταδιακή εγκατάλειψη του δολαρίου και τη χρήση του ευρώ στο διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα για στροφή στο ευρώ

Η Ρωσία θα στηριχτεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για να ενθαρρύνει τη μετάβαση από το δολάριο σε μια προσπάθεια να μειώσει την έκθεση στις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά δεν εξετάζει περιορισμούς στη χρήση δολαρίου από εταιρείες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

«Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει αυτή τη μετάβαση, μεταξύ άλλων και μέσω της ανάληψης των κατάλληλων ρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Φυσικά, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να περιλαμβάνουν καμία απαγόρευση, μόνο οικονομικές μεθόδους» αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2014, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας. Το 2019, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft άρχισε να χρησιμοποιεί το ευρώ για τα συμβόλαια πώλησης αργού στο εξωτερικό.

«Ο στόχος είναι, ίσως, να γίνει η Ρωσία μια χώρα όπου θα έχει την πρωτοκαθεδρία το ευρώ, ώστε το δολάριο να αντικατασταθεί από το ευρώ» ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος. «Αλλά για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι κίνητρα» πρόσθεσε. «Τα κίνητρα μας μπορεί να είναι θετικά ή μπορεί να είναι αρνητικά. Θεωρητικά, είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν οδηγίες για κάποιες κρατικές εταιρείες» υπογράμμισε.

H στροφή της Ρωσίας μακριά από το δολάριο έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς το μερίδιο των εξαγωγών που πραγματοποιήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα υποχώρησαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v